Foto: MSF Sea / Twitter.

Det norskregistrerte skipet «Ocean Viking», som Leger Uten Grenser og SOS Méditerranée har chartret til sine operasjoner i Middelhavet, forlot i går kveld havnen i Marseille med kurs for havområdene nord for Libya.

Det går frem av en AFP-melding som er offentliggjort av Yahoo News. Det franske internasjonale nyhetsbyrået har selv en reporter ombord på «Ocean Viking».

De to ikke-statlige organisasjonene (NGO-ene) har som kjent til hensikt å gjenoppta virksomheten med å plukke opp migranter i havområdene nord for Libya. Det norske fartøyet ventes å være fremme der om to-tre dager:

The Ocean Viking, displaying the red and white colours of its new Norwegian flag, is expected to reach the central Mediterranean in two to three days.

Dette skjer etter mer enn et halvt års ufrivillig pause på grunn av problemer med myndighetene i sine tidligere flaggstater, som tvang dem til å avslutte arbeidet med skipet «Aquarius».

Norge har imidlertid ikke satt foten ned for NGO-ene. SOS Méditerranées talsmann Frédéric Penard roste nylig såvel det norske rederiet som Norges offisielle innstilling i saken overfor Radio France Internationale (RFI).

Penard mener den økte migranttrafikken nå delvis skyldes situasjonen i Libya:

«A lot of (migrant) crossings are taking place right now, that’s related to the summer weather conditions but also to the situation in Libya, which has become a real trigger and explains why people are taking even more risks than before,» Frederic Penard, the rescue group’s operational director, said.

I mellomtiden har den italienske marinen sendt fire fartøy til Libya for å hjelpe libyske myndigheter med å stanse migrasjonsstrømmen.

Den pågående konflikten i landet er av lav intensitet og forstyrrer ikke italienerne, uttalte kaptein Roberto Buontempo nylig til Corriere della Seras Midtøsten-korrespondent Lorenzo Cremonesi. I en migrantleir i Libya har han møtt afrikanske migranter som forteller at de vil til Europa på grunn av fattigdom i hjemlandet. Flere av dem arbeider for å finansiere de ulovlige båtreisene, og noen har oppholdt seg i Libya i årevis.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂