Nytt

Migranter om bord på Ocean Vikiing 19. august. Foto: Hannah Wallace Bowman via AP/Reuters/Scanpix

De 350 migrantene som Ocean Viking har plukket opp i Middelhavet begynner å bli stresset av å vente uten utsikt til løsning.

– I løpet av de to siste dagene har vi sett et slags skifte når det gjelder stemningen på skipet. Folk kan ikke unngå å bli stadig mer stresset og bekymret. Vi er omringet av hav, og det er ikke land i sikte, sier Hannah Wallace Bowman, kommunikasjonssjef på Ocean Viking, til NTB.

Justisminister Jøran Kallmy sier nei til at de kan komme til Norge, slik innenriksminister Salvini har foreslått. Ocean Viking drives av Leger uten grenser.

Det er franske myndigheter som har spurt om Norge kan ta imot menneskene som er om bord på to redningsskip i Middelhavet.

– De har spurt om vi kan ta imot migranter fra «Open Arms» og «Ocean Viking». Det har vi sagt nei til, sier justisminister Jøran Kallmyr til NRK.

Han sier bakgrunnen er at grunnleggende mekanismer for å forhindre at folk setter ut på sjøen ikke er på plass.

– Dette gjelder for eksempel silings-system, sånn at vi raskt kan sende tilbake dem som ikke skal ha opphold i Europa, tilbake til Afrika. Før det er på plass, ønsker ikke vi å delta i en fordeling, sier justisministeren. (NTB)

Hittil har regjeringen stått samlet bak dette standspunktet. Men nå bryter KrF ut:

KrF går mot justisministeren, og vil at Norge skal ta imot flyktninger fra to redningsskip i Middelhavet. Tirsdag sa justisministeren nei til dette, og at regjeringen er samlet i saken. Men KrF er ikke enig, sier KrFs Hans Fredrik Grøvan til NRK.

Kjøp Oriana Fallacis bok her


Les også