Nytt

Det norske skipet Ocean Viking er ett av fartøyene som har plukket opp flere hundre migranter på havet. Illustrasjonsfoto: Renata Brito / AP / NTB scanpix

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) sier det for tidlig å ta stilling til flere EU-lands enighet om fordeling av asylsøkere som krysser Middelhavet

Mandag ble fire EU-land enige om en mekanisme for fordeling, slik at de landene som tar imot flest førstegangs asylsøkende, kan få litt avlastning.

– Vi registrerer at mediene melder at noen få land i EU er enige seg imellom om en midlertidig løsning. Vi er ikke kjent med om dette er en løsning bare for de involverte landene, eller om dette er en løsning de vil foreslå på ministermøtet i Luxembourg den 8. oktober, kommenterer Kallmyr i en epost til NTB.

Grunnlag for diskusjon

– Vi har ikke fått tilsendt noe forslag til løsning, slik at vi nå ikke kan kommentere hvilken holdning Norge vil ha til forslaget, sier Frp-statsråden.

Tyskland, Frankrike, Italia og Malta kom fram til mandagens løsning, som skal brukes som grunnlag for en diskusjon med de øvrige EU-landenes innenriksministre under møtet Kallmyr viser til i oktober.

Avtalen er ment å vare i seks måneder og vil tre i kraft når andre EU-land blir med, sier Tysklands innenriksminister Horst Seehofer, ifølge nyhetsbyrået DPA. Han tror 12–14 land vil slutte seg til ordningen.

Oppfordring fra SV

SVs Karin Andersen ber justisministeren gjøre det klart at Norge vil ta imot sin andel asylsøkere for å avlaste Hellas og andre land som har stor pågang.

– Han sa under valgkampen at regjeringen jobber for en felleseuropeisk løsning. Nå som det foreligger et forslag til fordeling, må han gå foran og si klart og tydelig at Norge er klar for å ta imot sin andel, skriver Andersen i en epost til NTB.

– Regjeringen er innstilt på å finne en felleseuropeisk løsning, men det må være en forsvarlig løsning som forhindrer at flere migranter reiser til Europa via de farlige rutene over Middelhavet, presiserer Kallmyr.

 

Forhåndsbestill boken her til spesialpris!