Nytt

Norskeide og norskregistrerte Ocean Viking befinner seg i havområdene mellom Libya og Italia med 356 migranter om bord. Hvor de skal settes i land er høyst uklart.

Redningsskip i Middelhavet bidrar til at flere afrikanere tar sjansen og legger ut på Middelhavet, ifølge statens ekspertorgan Landinfo.

Landinfo er statens uavhengige fagorgan for landkunnskap, og skriver rapporter om land Norge mottar asylsøkere fra.

Tilstedeværelsen av redningsskip i farvannene utenfor Libya påvirker valgene til smuglerne og migrantene, sier landrådgiver Geir Juell Skogseth til NRK. Han har fulgt situasjonen i Libya i mange år, og baserer seg i sine uttalelser på forskningsrapporter om tematikken:

– Det er en av de faktorene som påvirker. Når det for noen år siden var mange redningsskip ute i Middelhavet, så var det lettere for menneskesmuglerne å få migrantene fra den libyske kysten og over til Schengen-området, til Europa, sier Skogseth.

I dag er det svært få redningsskip i Middelhavet.

– Sånn som situasjonen er nå så er det vanskeligere, fordi menneskesmuglerne må føre migrantene lenger over havet. De kan ikke lenger kalkulere med at det er redningsskip der ute som venter på dem i rom sjø, sier Skogseth.

– Så det er ikke noen tvil om at tilstedeværelse av redningsskip påvirker trafikken av migranter over Middelhavet?

– Det er en av de faktorene som påvirker trafikken over Middelhavet, ja.

Leger Uten Grenser avviser at forholdet mellom redningsskip og migrantstrøm er entydig.

– Det som i størst grad påvirker menneskers flukt over Middelhavet er situasjonen i Libya, der forholdene for flyktninger og migranter er sjokkerende. Menneskene flykter fra vold, tortur, vilkårlig fengsling og utpressing, sier president i Leger Uten Grenser Karine Nordstrand.

Hun viser til «en rekke faktorer som spiller inn», som «temperatur og vindforhold, og ikke tilstedeværelsen av uavhengige redningsskip».

– Det finnes ingen forskning som beviser at frivillig søk og redning virker på den ene eller andre måten, sier Nordstrand.

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) er bekymret over signaleffekten redningsskip som Ocean Viking gir på migrantstrømmen.

– Hvis det blir gitt et inntrykk at det nå er åpnet en dør til Europa, og hvis i tillegg de som nå kommer og som ikke har grunnlag for asyl, ikke blir raskt returnert, så vil flere reise inn til Libya, og flere vil prøve å komme seg over Middelhavet, mener Kallmyr.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.