Skipet Ocean Viking hentet den 12. august 2019 opp ytterligere 105 migranter fra det sentrale Middelhavet nord for Libya. Foto: Hannah Wallace Bowman / NTB scanpix.

Mens organisasjonen Leger uten grenser hevder at de driver humanitær virksomhet ved å redde skipbrudne fra å drukne ved å chartre det 32 år gamle norskregistrerte supply-skipet «Ocean Viking», viser realiteten noe ganske annet.

De fleste skip av en viss størrelse er tilknyttet AIS, som er et sporings- og antikollisjonssystem som viser hvor skipet til enhver tid befinner seg, med angivelse av fart og kurs.

Siden Ocean Viking ankom Middelhavet, har skipet krysset rett utenfor Libyas territorialfarvann med AIS påslått slik at enhver som har en smarttelefon – noe de fleste av migrantene synes å ha – enkelt kan gå inn på marinetraffic.com og se hvor skipet til enhver tid befinner seg.

I skrivende stund – mandag 12. august 2019 om kvelden – befinner skipet seg ca. 80 km utenfor Libyas kyst, og holder moderat fart med kurs vestover. Ved å klikke på skipet og velge «Past track» kan man lett se at skipet krysser frem og tilbake i det samme området. Dette gjør det enkelt for menneskesmuglerne å beregne et møtepunkt når gummiflåtene med migranter sendes til havs.

«Ocean Viking» har hittil tatt opp over 250 migranter, og spørsmålet blir da hvor disse skal settes av. Det er en betydelig risiko å presse seg i havn uten tillatelse fra havnemyndighetene. Det kan utløse enorme bøter og skipsføreren kan bli arrestert. Dette vil sannsynligvis skje dersom skipet velger å gå til Italia, og det er signaler om at øvrige kyststater som Spania og Malta snart kan gjøre noe av det samme.

Hvorfor vil noen norsk reder risikere sitt skip i arrest i lange tider med kapteinen bak lås og slå? Forklaringen er at skipet er 32 år gammelt og har ligget i opplag siden 2017, noe som påførte driftsselskapet Ocean Viking AS et regnskapsmessig underskudd på 8 millioner kroner i 2018. Selskapet eies igjen av Høyland Holding AS der daglig leder heter Trym Jacobsen og er bosatt i Os.

Leieavtalen mellom rederiet og Leger uten grenser er ikke offentlig kjent, men leiesummen ligger antagelig et sted mellom kr. 50.000 og kr. 100.000 pr dag. Uansett beløp vil dette gi en kjærkommen inntekt for rederiet og snu minus til pluss i regnskapet for 2019. Og om skipet havner i arrest et eller annet sted, så løper jo leien likevel. Dessuten har nok rederiet tatt med i leieavtalen at dersom de blir bøtelagt for menneskesmugling og ulovlig inntrenging i et lands territorialfarvann, så vil regningen kunne videresendes Leger uten grenser.

Hvordan noen kan hevde at Ocean Vikings tilstedeværelse utenfor Libya – med AIS påslått – ikke vil bidra til at flere migranter sendes til havs på livsfarlige gummibåter, er vanskelig å forstå.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.