Sebastian Kurz (t.v.) og Emmanuel Macron var sammen i Paris, mens de andre lederne deltok via video. Foto: Olivier Hoslet / AP / NTB

Terror en realitet i Europa og krever rask og samordnet respons, sier Frankrikes president Emmanuel Macron, etter at flere EU-topper diskuterte temaet.

Macron tok initiativ til tirsdagens møte, som ble holdt samme dag som han fikk besøk av Østerrikes statsminister Sebastian Kurz i etterkant av terrorangrepene i Wien, Nice og Paris nylig.

– Vi må samarbeide tettere om sikkerheten og bedre organiseringen for å håndtere radikalisering, sier Macron etter møtet. Han tar blant annet til orde for felles databaser og informasjonsutveksling. Macron sier kampen mot hatinnhold på nettet også var et tema tirsdag.

– internett er et fristed, men det er bare fritt om det er trygt. Det kan ikke bli et fristed for dem som ikke bryr seg om våre verdier, så vi må kunne fjerne terrorinnhold innen en time, sier den franske presidenten.

– Tikkende bomber
Omfattende tiltak må til så vi kan leve trygt og beskytte livet vi lever i Europa, sier Kurz. Han takker for all solidariteten Østerrike har opplevd etter angrepet i Wien der fire personer ble drept.

Kurz sier fremmedkrigere som returnerer til Europa, utgjør en alvorlig terrortrussel og vil legge større juridisk press på dem.

– De er tikkende bomber. Dersom vi vil sikre alles frihet, må vi innskrenke friheten til disse menneskene, sier han. Han minner om at mange av dem som har kjempet for ekstremistgruppen IS, ligger an til å bli løslatt fra europeiske fengsler i årene som kommer.

Mannen som utførte angrepet i Wien, var ute på prøve etter å ha blitt dømt for forsøk på å slutte seg til IS i Syria.

Toppmøte og EU-plan
Kampen mot terror er ett av hovedtemaene når EU-landenes innenriksministre møtes fredag.

– Vi vil også diskutere dette med våre kolleger i desember, sier Macron, med henvisning til det planlagte EU-toppmøtet.

Tysklands statsminister Angela Merkel og Nederlands Mark Rutte deltok også på tirsdagens videomøtet, mens Eu-president Charles Michel og EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen representerte unionen.

– Kampen mot terror skal konsentrere seg om tre områder: forebygging, beskyttelse og respons, skriver von der Leyen på Twitter etter møtet. Hun sier samtidig at EU snart vil legge fram en handlingsplan for å bekjempe terror.

 

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.