Nytt

Emmanuel Macron og Angela Merkel under en seremoni i Compiegne i Frankrike den 10. november 2018, ved 100-årsminnet for våpenhvilen mot slutten av 1. verdenskrig. Foto: Philippe Wojazer / Reuters / Scanpix.

Frankrike og Tyskland har tatt et betydelig skritt nærmere enighet om et felles budsjett for hele eurosonen, og gjennombruddet i forhandlingene mellom de to landene har resultert i en felles skriftlig erklæring som skal legges frem for europeiske finansministere på mandag, skriver Financial Times.

Nyheten må sies å være en diplomatisk triumf for Frankrikes president Emmanuel Macon, som søndag reiser på besøk til Berlin, hvor han skal tale til Forbundsdagen. Tyskland har lenge vært motstrebende til tanken om felles budsjett for eurosonen, og har fremdeles noen reservasjoner, men Macron, som mener det vil bidra til å avverge kriser og tok kraftig til orde for forslaget under en tale i fjor høst, ser ut til å ha overtalt Angela Merkel.

The joint paper, seen by the Financial Times, builds on an agreement reached between Mr Macron and Chancellor Angela Merkel in the German town of Meseberg in June, in which Germany for the first time embraced the idea of a eurozone budget.

Veien til målet er imidlertid lang fra en enighet mellom Paris og Berlin, og ideen kan ventes å møte motstand fra nordeuropeiske land som Nederland og Finland.

Med Merkels tilslutning til Macrons idé om en europeisk hær er det således enighet mellom dem om to viktige skritt i retning av at EU blir en føderal superstat, nemlig felles forsvarspolitikk og felles finanspolitikk.

Personkjemien mellom de to, som høyst vil utspille seg frem til 2021, ser ut til å ha vært helt avgjørende for å holde ideen om Europas forente stater i live i en veldig vanskelig tid for unionen.

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort:

For andre bidragsmåter, se vår Støtt Oss-side.