Den tyske fregatten «Augsburg» i Wilhelmshaven. Foto: Ein Dahmer / Wikimedia Commons.

Den nye tysk-franske traktaten er et skritt på veien til en fremtidig europeisk hær, uttalte Tysklands statsminister Angela Merkel i forbindelse med undertegningen i Aachen tirsdag. I den grad EUs væpnede styrker skal ha et sjøforsvar, vil det for Tysklands vedkommende komme til å handle om ganske mange skritt.

Det tyske forsvaret har nemlig ikke mange nok fartøy til å gjennomføre de oppgavene som blir pålagt av politiske myndigheter, kan Frankfurter Allgemeine opplyse i en artikkel med den megetsigende tittelen «Den tyske marinen er gått på grunn».

Bundeswehr skulle skaffe seg fire nye fregatter. Det ble avgjort for tolv år siden, men så langt er ingen av dem anskaffet. Men det er ikke det eneste problemet. De NATO-allierte stønner allerede.

To samtidig oppdrag er alt det tyske sjøforsvaret kan mestre. De pågående oppdragene i Egeerhavet og Libya bringer Tysklands marine til yttergrensen for sin kapasitet.

Resultatet er at Tyskland ikke kan sende fregatter til NATO fire permanente innsatsgrupper. I en tid hvor Russland utfordrer NATO, reiser dette tvil om Tysklands evne til å delta i alliansen, sier en høytstående marineoffiser. Tiltroen til de tyske sjømilitære styrkenes evner har falt betraktelig den senere tiden.

Disse omstendighetene er utvilsomt medvirkende til at Tyskland ikke er uvillig til å trekke tilbake fregatten «Augsburg» fra EUs sjømilitære operasjon Sophia i Middelhavet.

Antall fartøy i den tyske marinen har sunket siden den kalde krigen, og de gjenværende er i hovedsak gamle fartøy med stort vedlikeholdsbehov. Men også nyere skip har problemer. I fjor mislyktes avfyringen av en rakett fra et nyere fartøy, med det resultat at raketten brente ut ombord.

Fregattene som ble bestilt for tolv år siden, mangler forøvrig systemer til ubåtjakt, skriver Frankfurter Allgemeine. På den tiden så man ikke behovet.

Donald Trump har gjentatte ganger kritisert Tyskland for ikke å bruke minst to prosent av BNP på forsvaret. På den måten blir landet gratispassasjer i NATO, hvor USA bærer hovedbyrden, mener den amerikanske presidenten.

Ikke desto mindre tar altså Tyskland og Frankrike mål av seg til å utgjøre hovedtyngden i en europeisk hær, som den franske president Emmanuel Macron har sagt skal beskytte Europa blant annet mot Russland.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂