Den nye tyske regjeringen vil utvikle EU til en europeisk forbundsstat, ifølge koalisjonens regjeringsplattform. Regjeringens mål forplikter de tre partiene til å «lede utviklingen mot en europeisk forbundsstat», og de fastslår at det er spesielt Tysklands ansvar å få det til.

Den tyske regjeringen adopterer den franske president Emmanuel Macrons visjoner om et «mektig Europa i verden, fullstendig suverent, fritt til å ta sine valg og herske over sin egen skjebne».

I sin regjeringsplattform skriver koalisjonspartnerne at de vil sette i gang en EU-prosess kalt «konferansen om Europas fremtid» som redskap til å utvikle en europeisk forbundsstat.

Vi bruker konferansen om Europas fremtid til reformer. Vi støtter nødvendige traktatsendringer. Konferansen skal føre til en forfatningsgivende konvensjon og videreutvikling av en europeisk føderalstat som også er desentralisert og organisert etter prinsippene om subsidiaritet og proporsjonalitet, og som baserer seg på Den europeiske unions pakt om grunnleggende rettigheter. (side 131)

Dokumentet uttrykker den nye regjeringens støtte til transnasjonale kandidatlister ved europeiske valg, som vil tillate EU-borgere å stemme på kandidater utenfor sine medlemsland. Det tas også til orde for en økning av «Europas strategiske suverenitet (…) dette betyr å etablere ens egen evne til å handle i en global kontekst og være mindre avhengig og sårbar på viktige strategiske områder», en skrå referanse til en voksende felles europeisk utenrikspolitikk og felles europeisk hær.

For 17 år siden sa både Frankrike og Nederland nei til en EU-grunnlov gjennom folkeavstemninger, men drømmen om et suverent EU, et slags EUs forente stater, ser ut til å ha blusset opp igjen.

Ideen om et føderalt «Europas forente stater» var også et stort diskusjonsemne i oppkjøringen til Brexit-avstemningen i Storbritannia i 2016. I 2017 foreslo Europaparlamentets tidligere president Martin Schulz at EU skulle gjøres om til en føderal stat innen 2025. En meningsmåling utført like etter viste at en tredjedel av tyskerne var for et slikt trekk, skriver Beitbart.

Vil ha sterkt samarbeid med Frankrike 

Frankrike overtok nylig det roterende presidentskapet i EU for de neste seks månedene, og i forbindelse med overtakelsen den 1. januar sa Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock at de vil gå sammen med Frankrike i arbeidet for et mer suverent Europa.

– Frankrike og Tyskland, som er de nærmeste vennene i hjertet av Europa, bærer et spesielt ansvar for et samlet EU som er i stand til å handle og se mot framtiden, sa Baerbock til AFP.

Baerbock har også sagt at «en sterk tysk utenrikspolitikk bare kan være en europeisk politikk».

Ifølge regjeringsplattformen er det Tysklands «spesielle ansvar» som EUs «største medlemsland» å lede utviklingen mot en europeisk forbundsstat, det vil si et Europa med mer makt over medlemslandenes nasjonale myndigheter. Men Baerbock strekker ut en hånd til Frankrike, som bærer den samme visjonen.

– Våre franske venner kan regne med vår støtte fra dag én for å få en bærekraftig økonomisk oppgang, takle kampen mot klimakrisen, digitalisering og få et mer suverent Europa.

Den franske regjeringen har gjentatte ganger bedt om sterkere europeiske bånd, og ifølge Samnytt har en regjeringskilde sagt at Macron var villig til å overlate sin plass i FNs sikkerhetsråd til blokken i bytte mot opprettelsen av en europeisk hær.

Møter kritikk 

Polens visestatsminister Jarosław Kaczyński (PiS) har anklaget Tyskland for å forsøke å opprette et «fjerde rike» ved å presse på for EU som føderal stat.

Kaczyński kom med sine kommentarer under et intervju i polske medier for drøyt en uke siden, og forklarte at begrepet «Fjerde rike» ikke så mye var en referanse til Det tredje riket i det nasjonalsosialistiske Tyskland, som til det «første riket» i Det hellige romerske riket.

Videre la han til at dersom hans landsmenn skulle gå med på ytterligere føderalisering av EU, «ville vi bli ydmyket på forskjellige måter», og sa at en slik endring av EU ville utgjøre en «moderne underkastelse» av det polske folket, skriver Kronen Zeitung.

Også Richard Tice, leder av pro-leave Reform UK-partiet, kom med kritikk og uttrykte lettelse over at Storbritannia har forlatt unionen søndag: «Takk Gud at Brexit skjedde da den skjedde, ettersom nye tyske ledere ønsker en dypere EU-forbundsstat». Tice kalte utviklingen «alt vi fryktet» .

 

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.