Under EU-konferansen «Europas Fremtid» mandag 9. mai sa den franske presidenten Macron at Ukraina burde bli en del av et nytt «europeisk politisk fellesskap». Macron vil inkludere land som Moldova og Georgia selv om ingen av dem er klare for EU-medlemskap. Også Storbritannia burde være med, mener Macron. Han vil skape et «EU-lite» – en lettutgave av EU. Macron bruker Ukraina som brekkstang for sitt eget maktbegjær:

«Ukraina er med sin kamp og sitt mot allerede et oppriktig medlem av vårt Europa, av vår familie, av vår union,» sa Macron. Men han advarte at «selv om vi gir Ukraina kandidatstatus i morgen, vet vi alle godt at prosessen for å la dem bli med vil ta flere år, sannsynligvis flere tiår».

Macron vil ta tømmene etter Merkel. Han ønsker å gjøre EU større og mektigere. Macron vil endre på EUs stemmegiving ved å fjerne dagens vetoregler – dvs. et enkelt land kan blokkere en beslutning.

Avisen Le Monde skriver:

En av utfordringene, advarte statsoverhodet, ville være å «generalisere kvalifisert flertall», det vil si å frigjøre seg selv, der den fortsatt eksisterer – når det gjelder skatte- og utenrikspolitikk for eksempel – regelen om enstemmighet, som lar et enkelt land blokkere en beslutning. Macron prøvde forresten å gjenopprette en gammel fransk idé, den om et Europa med flere hastigheter, slik at en «fortropp» av mer villige stater kunne vise vei, uten å bli hindret av andre, mer motvillige, men sannsynligvis slutte seg til dem.

Den britiske regjeringen sier «non, merci», de er ikke interesserte i å bli med i noen lettvariant av EU. Eller EU for den saks skyld.

Macron sa:

«Det er vår historiske forpliktelse å skape det jeg vil beskrive for dere i dag som et europeisk politisk fellesskap. Denne nye europeiske organisasjonen vil tillate demokratiske europeiske nasjoner å finne et nytt rom for politisk samarbeid, sikkerhet, samarbeid innen energi, transport, investeringer, infrastruktur, bevegelse av mennesker.»

Men er ikke dette allerede EU da?

De britiske leserkommentarene i Daily Mail er som forventet:

I really don’t like Macron !

There he goes again, the ambitious little croissant, still trying to become the emperor of Europe…

Is he thick? Does he not get the message?

He should be told in just two words what to do with his crazy plan, and the second word should be «OFF.»

 

Le Monde skrev at det var merkelig at Tyskland og Frankrike hadde plassert seg på sidelinjen mot russisk aggresjon i Ukraina.

«I motsetning til Ursula von der Leyen eller Boris Johnson . . . verken forbundskansler Scholz eller Emmanuel Macron har tatt turen til Kyiv, heter det. «Det er som om de to landene kom skjevt ut av en konflikt hvis start de ikke forutså, og enda mindre konsekvensene. De tyske og franske lederne viser ikke det lederskapet som kan forventes av dem.»

Le Monde     The Times     Daily Mail

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her.

Kjøp Sir Roger Scrutons bok «Svindlere, svermere og sjarlataner» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.