Donald Trump hilser på Emmanuel Macron under 100-årsmarkeringen for slutten på første verdenskrig ved Triumfbuen i Paris den 11. november 2018. Foto: Benoit Tessier / Reuters / Scanpix.

USAs president Donald Trump tok tirsdag bladet fra munnen i flere Twitter-meldinger med kritikk av Frankrikes president Emmanuel Macron.

De siste dagene har en viktig kilde til uenighet mellom de to presidentene vært Macrons idé om en europeisk hær, som Trump avfeide så snart den ble lansert.

The Donald minner om at det hverken var USA, Kina eller Russland som Frankrike trengte å beskyttes mot under 1. og 2. verdenskrig:

Den amerikanske presidenten kritiserte Frankrikes handelspolitikk med det samme:

Ubalansen i tollsatsene mellom USA og Europa har vært viktig for Trump gjennom hele hans mandat så langt. For USAs president ville økt handel mellom de vestlige landene være et strategisk skritt med sikte på å svekke Kinas posisjon i Vesten.

Trump benyttet også anledningen til å minne om at det Macron sier, ikke nødvendigvis har all verdens støtte i den franske befolkningen:

«MAKE FRANCE GREAT AGAIN!» avsluttet Trump.

De to presidentene – som også har hatt vidt forskjellige tilnærmelser til begrepet nasjonalisme den senere tiden – personifiserer klarere enn kanskje noen andre den store politiske skillelinjen mellom globalister og suverenister som går gjennom Vesten.

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!