Michel Houellebecq. Stillbilde: Le Petit Célinien / YouTube.

Det pågår en kamp mellom folket og eliten i Frankrike, mener Michel Houellebecq. Jeg tilhører eliten, men i mitt hjerte holder jeg mest med folket, sier den berømte franske forfatteren i et intervju med El País rett før andre runde i det franske parlaments­valget.

– Frankrike er et merkelig land, og det kan skje ubehagelige – sågar dødelige – ting etter valget, sier han med en blanding av pessimisme og resignasjon til den spanske avisens reporter Marc Bassets. Hvis Rassemblement National (RN) kommer til makten, blir det bråk, tror han.

Macron, som tildelte deg æreslegionen i 2019, snakket om «borgerkrig» for å advare mot konsekvensene av en seier for «ytterfløyene». Er du enig?

Han har rett. Men at det er han som sier det kan ende tragisk, er ikke greit. Det inngir ikke tillit.

Men sier du ikke det selv?

Jeg sier at det går mot et sammenstøt. Det pågår et opprør fra folket mot disse elitene. Politiske eliter, økonomiske eliter, intellektuelle eliter. Det er flere ting som har blitt dårligere i Frankrike. Jeg kjøpte et hus på landet, men det er finnes ikke leger der lenger. Det er en svikt. Det finnes samfunnsgeografer som har teorier om dette. Verden vil bli et nettverk av megabyer der folk vil improvisere for å overleve.

Det er Frankrikes periferi som er blitt overlatt til seg selv, og nå gjør den opprør, fastslår Houellebecq, som ikke nøler med å kalle seg populist.

Rassemblement National er ikke antisemittiske, men de er antimuslimske, mener Houellbecq. Den berømte forfatteren synes uansett at RN-lederen er en smule antiseptisk:

Hva synes du om Jordan Bardella?

Han anstrenger seg så mye for å fremstå uten kanter, denne fyren … Han er så besatt av tanken på ikke å si noe som kan misoppfattes, at han ikke sier noe.

Mens RNs mangeårige frontfigur etter hans oppfatning viser mer menneskelige trekk:

Og Marine Le Pen?

Jeg tror ikke hun er særlig intelligent eller kompetent. Men det er ikke så farlig, man finner alltid intelligente og kompetente mennesker. Når du kommer nær makten, kommer folk til deg. Jeg tror derimot at hun virkelig elsker folket, at hun står folket nær.

Houellebecq tror at røkla av den «republikanske fronten» som nok en gang har slått sine pjalter sammen i enda et forsøk på å demme opp for RN, synger på siste verset:

Hele eliten er mobilisert mot Front National. Macron har allerede vunnet to valg på denne måten. Folk er lei av dette argumentet. Det fungerer ikke lenger, selv om det fortsatt fungerer litt. Denne gangen kommer de likevel til å klare det, men jeg vet ikke om det er gode nyheter. Noen ganger sier man til seg selv at det hadde vært bedre om konflikten brøt ut nå.

Han sier det ikke selv, men det er åpenbart at han sikter til konflikten mellom det tradisjonelle Frankrike på den ene siden og alliansen mellom eliten og islamvenstre på den andre. Det er ikke lenger så mange som tror at den vil gå helt fredelig for seg.

Houellebecq observerer at eliten har sviktet folket, og lar det på en underfundig måte skinne nokså tydelig igjennom hvilken side han står på:

Og du, er du med eliten eller folket?

Mmm … Sosiologisk sett er jeg med eliten. I mitt hjerte er jeg mest med folket. Jeg har stemt på eliten i lang tid: Eliten skal gjøre ting ordentlig … Men hvis du stemmer på eliten, og eliten ikke er elite, er vi blitt lurt. Så nå vet jeg ikke hva jeg skal gjøre.

Hvem stemte du på i første runde?

Jeg er helt for prinsippet om hemmelig valg!

Men du sa akkurat at du stemmer på eliten …

Ah, jeg har avslørt meg selv.

Valglokalene stenger i Frankrike klokken 20 søndag. Da vil vi nokså raskt få en pekepinn om hvordan valget er gått.

Slik det ser ut, blir RN størst uten å oppnå rent flertall. Men dette valget ligner ikke på noe tidligere valg.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.