Michel Houellebecq. Stillbilde: Front Populaire / Facebook.

Etter et møte mellom Michel Houellebecq og lederen for stor­moskeen i Paris, Chems-eddine Hafiz, modererer den berømte forfatteren en uttalelse om kriminelle muslimer fra samtalen med Michel Onfray. Moskeen dropper derfor anmeldelsen av Houellebecq, melder Radio France Internationale (RFI).

Det var etter et meklingsmøte mellom de to i regi av den franske overrabbineren Haïm Korsia – som hadde tatt initiativ til et slikt møte – at Houellebecq beklaget uttalelsen, som han sier var tvetydig og kunne misforstås.

Houellebecq is quoted as saying, «The wish of the native French population, as they say, is not that Muslims assimilate, but that they stop robbing and assaulting them. Or else, another solution – that they leave.»

Hafiz hadde reagert på uttalelsen fra Houellebecq, som han mente var «ekstremt alvorlig». Lederen for moskeen hadde derfor til hensikt å anmelde forfatteren, men sier at han ikke har gjort det – og heller ikke kommer til å gjøre det etter at Houellebecq modererte uttalelsen.

I den modererte versjonen av uttalelsen nevner ikke Houellebecq muslimer i det hele tatt:

According to the author, what the French «are asking for, and even what they are demanding, is that foreign criminals be deported, and in general that justice be tougher on petty criminals.»

En annen talsperson for Moské-Frankrike ønsker ikke desto mindre at Houellebecq fortsatt skal rettsforfølges:

Mohammed Moussaoui, president of the Union of Mosques of France – who had also announced his intention to file a complaint – said in a statement on Friday that he would continue his legal action against the French writer.

Til tross for modereringen av uttalelsen fortsetter Michel Houellebecq å høste kritikk, sist nokså overraskende fra Rassemblement Nationals (RN) leder Jordan Bardella. Houellebecqs uttalelser var overdrevne og satte alle muslimer i samme bås, kommenterer Marine Le Pens etterfølger.

Le Figaro skriver:

«Vi har et problem i Frankrike med franske borgere født på franske jord, som er herfra men har sjelen sin et annet sted. Folk som oppfører seg som borgere av andre land. Der har vi et problem.»

Likevel, fortsetter Jordan Bardella, «finnes det franske borgere med muslimsk tro og migrasjonsbakgrunn som respekterer våre lover og sedvaner, og som må kunne fortsette å bo i Frankrike».

Houellebecqs uttalelse kunne ikke misforstås, mener forfatteren Robert Redeker, som selv har levd under politibeskyttelse i mange år etter å ha blitt stemplet som «islamofob». Houellebecq forklarte hva franskmenn flest tenker, skrev Redeker rett før årsskiftet.

15. januar skulle samtalen mellom Houellebecq og Onfray i regi av magasinet Front Populaire etter planen ha blitt vist som kinoforestilling i Salle Gaveau i Paris. Forestillingen var utsolgt, men er nå blitt kansellert.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.