Michel Houellebecq. Stillbilde: Front Populaire / Facebook.

Stormoskeen i Paris har anmeldt Michel Houellebecq til påtale­myndigheten i Paris for diskriminering av muslimer gjennom uttalelser som den berømte forfatteren gav i samtalen med filosofen Michel Onfray i november.

Stormoskeens leder Chems-eddine Hafiz kunngjorde selv anmeldelsen i en Twitter-melding torsdag ettermiddag. I anklagen heter det at Houellebecq med sine «sjokkerende brutale» uttalelser skaper splid mellom «muslimene» og «innfødte franskmenn» (Français de souche), melder Radio France Internationale (RFI).

Fra den lange samtalen mellom Houellebecq og Onfray, som ble offentliggjort i Onfrays nettmagasin Front Populaire den 29. november, fremhever Hafiz spesielt to uttalelser fra Houellebecq:

«Når hele territorier er under islamistisk kontroll, tror jeg at det vil skje motstands­handlinger. Det kommer til å bli angrep og skyting i moskeer, i kafeer hvor det går muslimer – kort sagt omvendte Bataclan-er.»

«Den innfødte franske befolkningen, som den blir kalt, ønsker ikke at muslimer skal assimileres, men at de skal slutte å rane og angripe dem. En annen løsning er at de drar sin vei.»

I henhold til anklagen oppfordrer disse kommentarene som hat mot og eskludering av muslimer, og insinuerer at muslimer ikke er ordentlige franskmenn, opplyser RFI.

Samtidig viser stormoskeens leder til Den europeiske menneske­rettighets­domstolens nylige stadfestelse av dommen mot forfatteren, journalisten og politikeren Éric Zemmour, som var blitt dømt for oppfordring til diskriminering og religiøst hat for blant annet å ha sagt at muslimer må velge mellom Frankrike og islam.

Paris’ borgermester Anne Hidalgo gir stormoskeen sin fulle støtte på Twitter, melder L’Obs, tidligere kjent som Le Nouvel Observateur. Hidalgo får imidlertid kraftig motbør i replikkene.

Det franske tidsskriftet minner om at Houellebecq tidligere er blitt tiltalt, men senere frikjent i to instanser for å ha sagt i 2001 at «islam er den dummeste av religionene».

Dialogen mellom Houellebecq og Onfray, som også er utgitt i redigert form på papir, vil bli vist som kinoforestilling i konserthuset Salle Gaveau i Paris den 15. januar, melder Front Populaire på Facebook. Ifølge arrangøren vil begge være tilstede under begivenheten.

 

Les også:

Samtale ved Vestens slutt

 

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp De helliges leir!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.