Politiet har tatt i bruk tåregass for å hanskes med demonstrantene som protesterer etter politiets mishandling av den 22 år gamle Theo i en forstad til Paris. Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters / Scanpix

 

Tre uker etter at protestene begynte mot politiets mishandling av den 22 år gamle Theo i en forstad til Paris, er det ingen tegn til slutt på opptøyene, skriver VGs Europa-korrespondent Nora Thorp Bjørnstad. Nesten hver kveld er det nye protester.

Hendelsen har skapt stort sinne, ikke minst fordi man raskt fikk vite om sterke indikasjoner på at 22-åringen var blitt særdeles brutalt voldtatt med en politibatong. Fire politifolk er under etterforskning for mishandlingen.

Mens demonstrasjonene i begynnelsen stort sett holdt seg til Paris-forsteder, har de også funnet sted i sentrum av den franske hovedstaden, så vel som i andre byer i Frankrike.

Sent torsdag kveld deltok omtrent like mange i en demonstrasjon på Place de La Nation i sentrum av Paris.

Reuters opplyser at demonstrantene ble holdt under kontroll av opprørspoliti.

Det har ellers ikke manglet på vold og skadeverk:

Flere av demonstrasjonene de siste ukene har utartet til å bli voldsomme opptøyer hvor det har blitt gjort skade på nærmiljøet. Blant demonstrantene har det vært unge som har satt fyr på biler og søppelkasser, kastet stein, frukt og grønnsaker på politiet, og brukt vold.

Protestene antar også nye former:

Nå har protestene tatt form av blokader av franske skoler. 16 videregående skoler ble fullstendig blokkert, og 12 delvis, da et tusentalls unge demonstrerte torsdag.

Skoleblokade kan høres relativt fredelig ut, men pressefotografier viser at tåregass ble brukt for å hanskes med demonstrantene fremfor en av skolene.

VG-korrespondenten skriver også at flere i Frankrike tenker tilbake på opptøyene høsten 2005, da protester med vold og skadeverk pågikk i ukevis etter at en innvandrerungdom døde på flukt fra politiet.

Opptøyenes eventuelle konsekvenser for presidentvalgkampen er vanskelige å vurdere. Avhengig av hvem man spør, kan Marine Le Pen ha få både økt og redusert sympati. Front Nationals leder kan på den ene siden assosieres med en politimakt som har fått en alvorlig ripe i lakken. På den annen side kan de uforholdsmessige reaksjonene på mishandlingen få mange til å innse at man har å gjøre med samfunnsproblemer som krever en fast hånd, som man neppe assosierer hverken med Macron eller Fillon.

 

VG – Reuters