Sakset/Fra hofta

La oss sånn helt hypotetisk tenke oss at stridigheter utenfor Europa hvor det var jøder og muslimer involvert, etter påfølgende protestdemonstrasjoner skulle avstedkomme et organisert angrep fra maskerte ungdommer på en fransk moské.

Skal vi tippe at det ville ha kommet i avisen?

Bytt ut moské med synagoge, og det var blant annet dette som skjedde i går kveld i Sarcelles, som er en nordlig forstad til Paris. Først utartet en Gaza-demonostrasjon, og siden:

A synagogue and a Jewish-owned grocery were among buildings and cars targeted by masked youths, some hurling rocks and petrol bombs at police.

Dagen før ble to andre synagoger angrepet i Frankrikes hovedstad, også i forbindelse med demonstrasjoner. Hvordan disse arter seg – med steinkasting, skadeverk, branner, Allahu akbar, tåregass og opprørspoliti – kan man se her:

Demonstrantene unnlater heller ikke å gjøre hærverk på politibiler idet patruljene skygger banen. Franske aviser er fulle av nyheter om disse hendelsene, og de er nevnt hos BBC, Financial Times og i amerikanske aviser. AFP har laget meldinger på engelsk.

Men i de norske avisene er det ikke et knyst. Et ferskt nyhetssøk etter Sarcelles eller synagoger gir null relevante treff. En slags lokal kopi av Gaza-konflikten er ikke nyhetsstoff, selv om flere jøder finner ut at det er tryggere i nærheten av originalen.

Sett fra en norsk synsvinkel har synagogeangrepene ikke skjedd. Norske Frankrike-korrespondenter er like tilstedeværende som norske mellombølgesendere. Den nasjonale observasjonsevnen er i dette tilfellet paralysert.

 

Paris riots prompt French crackdown on pro-Palestinian protests