Marine Le Pen og Emmanuel Macron. Fotografier: Charles Platiau / Reuters / Scanpix og Michele Tantussi / Getty Images.

Ifølge en fransk meningsmåling som Ifop har utført for dagsavisen L’Opinion, ville 24 prosent av de spurte ha stemt på Marine Le Pens parti Rassemblement National (RN) dersom det var valg til EU-parlamentet i morgen.

President Emmanuel Macrons parti «La République en Marche!», som har rent flertall i parlamentet, får til sammenligning 18 prosent – sammen med alliansepartneren Mouvement démocrate (MoDem).

Det republikanske partiet (LR) er tredje størst på målingen, og venstrepopulistiske La France Insoumise (LFI) fjerde størst. Nasjonalkonservative Debout la France er nå over dobbelt så stort som sosialistpartiet, et tidligere statsbærende parti som nå er redusert til miserable 4,5 prosent:

Figur: L’Opinion.

I øyeblikket ligger altså Marine Le Pens parti an til å få den klart største gruppen av franske representanter i EU-parlamentet ved valgene i mai 2019 – om 23 uker.

Ifop gjennomførte målingen i tidsrommet 7.–10. desember, og har således delvis registrert virkninger av de massive demonstrasjonene i Frankrike forrige helg.

L’Opinion konstaterer at RN er det eneste partiet som har dratt fordel av den senere tidens politiske uro i Frankrike på meningmålingene. Avstanden ned til Macrons parti har dermed økt.

 

Kjøp bokpakken med bestselgerne fra Document Forlag her!