Marine Le Pen taler etter at valgdagsmålingene ble offentliggjort etter presidentvalget i Frankrike den 24. april 2022. Foto: Francois Mori / AP / NTB.

Tre presidentvalg er allerede en lang ferd, sier Marine Le Pen. I utgangspunktet, det vil si i fravær av ekstraordinære omstendigheter, stiller hun ikke til presidentvalg igjen, sier Rassamblement National-lederen i et intervju med Le Figaro fredag.

Le Pen tar riktignok et lite forbehold og utelukker altså ikke helt et fjerde kandidatur, men observatører av fransk politikk har antydet at høyresiden i landet trolig vil foretrekke nye krefter i 2027 uansett, og at et nytt forsøk er høyst usannsynlig.

Dermed kan det gå mot slutten for 53-åringen i fransk toppolitikk etter at hun har vært en forgrunnsfigur ved presidentvalgene i 2012, 2017 og 2022, der hun gjorde et bedre resultat for hver gang. Med 17,9 prosent endte Le Pen på tredjeplass i første runde i 2012, for siden å bli nummer to i 2017 og 2022 – begge ganger slått av Emmanuel Macron i siste runde. 41,4 prosent av velgerne stemte på RN-lederen i andre runde av siste presidentvalg.

Marine Le Pen tar i stedet sikte på å gjøre en best mulig valgkamp for Rassamblement National før parlamentsvalget i Frankrike 12. og 19. juni, der hun selv stiller som kandidat til nasjonalforsamlingen, men likevel ønsker å se fremveksten av en ny partielite, opplyser France Info.

RN tar sikte på å vinne minst 60 mandater ved valget, sier Le Pen, som etter hvert forventes å bli etterfulgt av Jordan Bardella som partileder.

Den franske nasjonalforsamlingen domineres i øyeblikket av president Macrons parti La République en Marche (LREM), som har rent flertall og dermed gir presidenten ekstra stor politisk makt.

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.