Valérie Pécresse. Foto: Georges Biard / Wikimedia Commons.

Paris-regionens president Valérie Pécresse har torsdag kunngjort at hun stiller til presidentvalget i Frankrike i 2022, går det frem av en AFP-melding som er offentliggjort av France 24.

Den 54 år gamle Pécresse, som har vært president i hovedstadsregionen siden 2015 og nylig ble gjenvalgt i vervet, har vært statsråd to ganger. Hun var tidligere med i det republikanske partiet (LR), men brøt ut i 2017 for å danne partiet Soyons Libres (SL), som på norsk betyr omtrent «La oss være frie!».

Pécresse kunngjorde offisielt sitt kandidatur som fransk president i et intervju med Le Figaro torsdag, og senere på tv-kanalen TF1, opplyser AFP.

Med hennes kandidatur får Marine Le Pen en konservativ kvinnelig utfordrer med en viss troverdighet blant Rassemblement Nationals (RN) velgere i brennbare politiske spørsmål.

Pécresse er helt klar på at Frankrike er i dårlig forfatning etter mange års vanstyre, og har fremhevet både migrasjon og sikkerhet som prioriterte saker. Hun vil reformere mer enn Macron, og har større autoritet enn Le Pen, sier 54-åringen om seg selv.

«Jeg er vaksinert mot splittelsene på høyresiden», sier Pécresse, som vil gjenopprette den franske stoltheten, til TF1.

Valérie Pécresse gjorde seg i november 2017 bemerket ved å delta i en protestmarsj mot muslimer i offentlig fellesbønn i Paris-forstaden Clichy. Sammen med andre folkevalgte politikere sang hun Marseillaisen – Frankrikes nasjonalsang – for å forstyrre og avbryte fellesbønnen.

Islamismen kan ikke bekjempes uten å bryte opp ghettoene, uttalte hun i desember i fjor.

I april fordømte hun drapet på en fransk politikvinne ved å si at ugjerningen var rettet mot et symbol på Frankrike og ment til å destabilisere landet.

Pécresse har også tatt stilling mot asylinnvandringen, og foreslått både behandling av asylsøknader utenfor Frankrikes grenser samt undersøkelser av skjelettet til asylsøkere som hevder at de er mindreårige. Fra sosialistisk side er det fra tid til annen kommet dulgte anklager om rasisme.

Presidentvalget i Frankrike finner sted den 10. og den 24. april 2022. Mange har tatt det for gitt at president Emmanuel Macron og RN-leder Marine Le Pen vil gå til andre og avgjørende runde, men med Pécresses kandidatur virker det ikke fullt så opplagt lenger.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.