Eric Ciotto gratulerer Valérie Pécresse med seieren i republikanernes nominasjonsvalg i Paris den 4. desember 2021. Foto: Rafael Yaghobzadeh / AP / NTB.

I Frankrike har Les Républicains (LR) lørdag fullført sin nominasjons­prosess til det franske president­valget i 2022, og resultatet er at det republikanske partiet har nominert Paris-regionens president Valérie Pécresse, som i siste runde beseiret den mangeårige parlamentarikeren Eric Ciotti.

I den avgjørende avstemningen mellom de to fikk Pécresse oppslutning blant 61 prosent av parti­medlemmene, mot 39 prosent for Ciotti, opplyser Le Figaro.

«Jeg har gode nyheter: Den republikanske høyresiden er tilbake!» jublet Valérie Pécresse

Med dårlig skjult adresse til Eric Zemmour og Marine Le Pen sa Pécresse at «man ikke trenger å være ekstremist for å være offensiv», skriver den franske avisen.

Ciotti, som fikk flest stemmer i nominasjonens første runde, som begynte med fem kandidater, gratulerte Pécresse med seieren, roste henne og lovet å stå side om side med henne i president­valgkampen.

Der vil hun få en vanskelig oppgave med å appellere til hele høyresiden. Men Paris-regionens president er slett ikke uten sjanser til å lykkes hos velgere med sympati for Zemmour og Le Pen.

For da Pécresse lanserte sitt kandidatur i juli, var hun helt klar på at Frankrike er i dårlig forfatning og at landet behøver dyptgripende reformer, samt at både migrasjon og sikkerhet er prioriterte saker.

At hun ikke er ettergivende overfor islam, beviste hun også da hun i 2017 deltok sammen med andre folkevalgte politikere i en protestmarsj mot en offentlig islamsk fellesbønn, der de overdøvet bønnen ved å synge Marseillaisen – Frankrikes nasjonalsang.

«Jeg står midt i høyresiden», sier Pécresse, og legger til:

«Jeg har et høyreorientert program, og jeg kan forene den sosiale høyresiden til Xavier Bertrand, den europeiske høyresiden til Michel Barnier, høyresiden for de offentlige tjenestene til Philippe Juvin, og høyresiden til Eric Ciotti.

Pécresse unngikk altså behendig å sette noen etikett på høyresiden til Ciotti, som tidlig i den republikanske nominasjons­prosessen gikk langt i å erkjenne befolknings­utskiftningen i Frankrike som en realitet.

«Jeg kan lage syntesen», fastlår Pécresse selvsikkert. Det gjenstår å se hva meningsmålingene sier.

 

 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.