Høyresidens listetopp ved regionvalget i Umbria, Donatella Tesei, og Lega-leder Matteo Salvini. Foto: Stefano Cavicchi / Zuma Press / Scanpix.

Da høyresiden i Italia med Matteo Salvinis Lega i spissen den 27. oktober vant en klar seier ved regionvalget i den tradisjonelt venstredominerte regionen Umbria, kom det som et politisk sjokk på venstresiden i landet.

Noen uker i forveien hadde venstresiden forpurret Lega-lederens planer om å få i stand et nyvalg til parlamentet, ved å gå i regjeringskoalisjon med Femstjernersbevegelsen, som Salvini akkurat hadde brutt samarbeidet med. At Lega etter dette mislykkede forsøket skulle bli klart største parti med 37 prosent av stemmene i Umbria, kom derfor som en særdeles ubehagelig stadfestelse av Salvinis store popularitet i befolkningen.

Utsiktene til at Lega den 26. januar 2020 også kan komme til å gjøre suksess ved regionvalget i Emilia-Romagna, venstrebastionen fremfor noen i Italia, skapte således tilløp til panikk på venstresiden, fremfor alt hos Det demokratiske partiet (PD), rundt månedsskiftet oktober-november. Et slikt prestisjenederlag etter å ha svelget stolthet og akseptert rollen som juniorpartner til Fem stjerner for å hindre Salvini i å kapitalisere politisk på et nyvalg, ville knapt være til å holde ut.

Men midt i november kunne det se ut som om den italienske venstresiden fremdeles vet råd. Nå som før handler det om å kunne mobilisere folk og få dem til å ta til gatene.

Det hadde en tid vært kjent at Salvini ville drive valgkamp for Lega i Emilia-Romagna med et folkemøte i Bologna den 14. november. Men da tiden var inne for arrangementet, hadde en folkemengde på omlag 6000 mennesker fylt Piazza Maggiore i protest mot Lega, et antall som overgikk folkemengden Salvini hadde samlet.

Mer enn 6000 personer møtte opp på Piazza Maggiore i Bologna den 14. november 2019 for å ta avstand fra Lega og Matteo Salvini. «Bologna biter ikke på», lyder den flertydige parolen. Foto: Facebook.

Ved hjelp av sosiale medier var denne formen for motdemonstrasjon blitt organisert på forhånd av en bevegelse som kaller seg «le sardine» – sardinene. Betegnelsen skal ha hatt dobbel bunn: Man ville naturligvis at folk skulle stå tett som sardiner på piazzaen, men det ble også nevnt at en sardinstim klumper seg sammen til en ball når den vil beskytte seg mot en hai, en skikkelse Salvini fikk den tvilsomme æren å bli identifisert med.

Kanskje var det fordi de tre rundt tredve år gamle initiativtagerne ikke tilhører den organiserte venstresiden, at de ikke tok sikte på å spolere eller forstyrre Legas arrangement. Bevegelsen, som ikke engang liker å kalles en bevegelse, men foretrekker uttrykket «fenomen», er ikke uttrykkelig for noe annet parti, den er bare mot Lega. Politisk er deres posisjon vag, bortsett fra at de er erklærte motstandere av populismen. «Kjære populister, festen er slutt», heter det i et slags manifest bevegelsen har postet til Facebook.

Uansett har mange sympatisører og fremtredende medlemmer av PD møtt opp ved senere demonstrasjoner, da «sardinene» har hatt som mål å utkonkurrere Lega tallmessig under alle valgmøtene Salvini har til hensikt å holde i Emilia-Romagna før regionvalget den 26. januar. Men deres nærvær har vært forholdsvis diskré, kanskje fordi de ikke vil risikere å ødelegge noe andre har satt i gang som kan fungere til deres egen fordel.

Flere titalls sardindemonstrasjoner er blitt holdt siden 14. november, ikke bare i Emilia-Romagna, men etterhvert også landet rundt. Den største suksessen hittil var protesten i Firenze den 30. november, hvor 40.000 personer dukket opp. I likhet med Emilia-Romagna er også Toscana en region som hele tiden har vært venstredominert.

Spørsmålet er om sardinene lykkes i å holde høyresiden i sjakk. De siste meningsmålingene tyder på at venstresiden kun har få prosentpoengs ledelse før det kritiske regionvalget. For det er jo ikke bare på piazzaene at kampen finner sted.

Man kan tenke seg at en bevegelse som ikke står for noe annet enn å være imot Lega og Salvini, avstedkommer en sympatireaksjon i deres favør. I så fall kan man også øyne paralleller mellom Salvini og Trump: Jo høyere venstresiden skriker, desto mer populære blir de to. Men sardinene virker mer intelligente enn dem som er rammet av Trump Derangement Syndrome.

Svaret får vi ikke før den 26. januar.

 

Støtt Document – ingen andre gir deg denne informasjonen

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.