Fra Torre Palù, provinsen Ferrara, i den italienske regionen Emilia-Romagna. Foto: Biancamaria Rizzoli / Wikimedia Commons.

Analyser av resultatene av regionvalget i Emilia-Romagna bekrefter klart at den nye politiske skillelinjen i Vesten – det være seg i USA, Italia eller andre steder – går mellom sentrum og periferi.

Kommunene der Det demokratiske partiet (PD) vant, er for en stor del konsentrert i og rundt de store befolkningssentraene i provinsene Modena, Reggio Emilia og Bologna, mens Lega dominerer i mer tynt befolkede områder:


Kommuner vunnet av PD i rødt og av Lega i blått. Dypere farge tilsier klarere seiersmargin. Grafikk: YouTrend.it

Men venstresiden har også mistet grepet om byene Piacenza og Ferrara, og dominansen i Parma er svinnende. Oppslutningen om Lega i hele regionen har økt fra ca. 20 til ca. 32 prosent siden forrige regionvalg, hvilket er oppsiktsvekkende bra i en venstredominert region.

Linjen som kan trekkes på langs midt gjennom området som fremdeles domineres av PD, sammenfaller et godt stykke på vei med riksvei 9 mellom Piacenza nordvest i regionen og Rimini i sørøst, som følges parallelt av henholdsvis motorveiene E35 og E45:

Kart: Google Maps.

Nærheten til de viktigste kommunikasjonene har med andre ord sterk innflytelse på det politiske landskapet.

Et litt artig faktum er at det har gått vei langs denne strekningen ikke langt fra foten av Appenninene som skiller Emilia-Romagna fra Toscana, helt siden den romerske konsul Marcus Aemilius Lepidus snaut 200 år før Kristi fødsel hadde oppsyn med byggingen av veien som fikk navnet Via Aemilia:

Kart: Eric Gaba, Agamemnus, Flappiefh / Wikimedia Commons.

En vei bygget for mer enn to tusen år siden setter altså fremdeles politiske spor.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!