Pårørende trøster hverandre nær kisten til et offer for wuhan-viruset (covid-19) ved krematoriet La Almudena i Madrid mandag. Foto: Juan Medina / Reuters / scanpix

Det kommer nå alarmerende tall fra Spania, hvor wuhan-viruset sprer seg raskere enn det noensinne gjorde i Kina eller Italia. Spredningen er også fordelt over et større område enn i Italia, skriver El Pais.

I mortsetning til i Italia, hvor 80 prosent av dødsfallene har skjedd i tre nordlige regioner, opplever Spania nå akselererende spredning i regioner som tidligere har vært nokså skjermet.

Spania er det landet i Europa etter Italia med det høyeste antallet dødsfall blant virussmittede. Det totale tallet på døde er nå 2.182. Registrerte smittetilfeller økte med 4.717 til 33.089 fra søndag til mandag. Antall innlagte på intensivavdelinger økte 32 prosent til 2.355.

Mandagens dødstall var en kalddusj: 462 på 24 timer – den kraftigste stigningen hittil. Tallet på døde er mer enn doblet på kun tre dager. Og ekspertene gir ingen trøst: trenden kommer til å fortsette i flere dager.

– Vi er ennå i vekstfasen, og den vil vare en stund, sier Pere Godoy, lederen av den spanske epidemiologiforeningen (SEE).

Bekymringsfull er også den territorielle spredningen. Både Italia og Spania opplevde at rundt 90 prosent av de første 100 dødsfallene fant sted i tre regioner.

Mer enn 80 prosent av Italias 6.000 dødsfall har skjedd i de samme tre regionene, og fortsetter å skje der. I Spania har andelen i de tre verst rammede regionene sunket til 65 prosent. Årsaken er at resten av landet opplever akselerert spredning, ulikt situasjonen i Italia, hvor dødstallene utenfor Lombardia, Emilia-Romagna og Veneto er forholdsvis lave.

Disse spanske regionene opplever nå raskt stigende dødstall:  Catalonia, Castilla y León, og Castilla-La Mancha, og til en viss grad Valencia.

Professor Daniel López Acuña ved Escuela Andaluza de Salud Pública bekrefter tendensen overfor El Pais, og mener forklaringen ligger i det faktum at Italia innførte harde reiserestriksjoner rundt de første utbruddene, mens folk i Spania i svært stor grad fortsatte å bevege seg fritt omkring helt frem til staten erklærte krisetilstand.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.