Forza Italias leder Silvio Berlusconi under talkshowet «Porta a Porta» den 30. november 2016. Foto: Remo Casilli / Reuters / Scanpix.

 

Migrasjonsspørsmålet er blitt særdeles presserende etter at venstresiden under sin regjeringstid har latt 600.000 migranter få bli igjen ulovlig i Italia, uttaler Forza Italias leder Silvio Berlusconi til TV-nyhetene på en av sine egne kanaler, ifølge Corriere della Sera.

De ulovlige migrantene representerer en sosial bombe som er klar til å eksplodere fordi de lever fra hånd til munn eller av kriminalitet, mener den tidligere statsministeren.

«Vi anser det som en absolutt prioritet å gjenvinne kontroll over situasjonen», fortsetter Berlusconi. «Når vi kommer i regjering, vil vi bruke store ressurser på sikkerheten. Tiltakene vil også omfatte bydelspoliti og -carabineri. Vi vil gjenoppta operasjon trygge gater, hvor alle våre soldater vil befinne seg side om side med politiet i bygatene.»

Berlusconis utspill er omtrent ensbetydende med å ta til orde for at mer enn en halv million migranter må kastes ut av Italia, og dette vekker oppsikt til tross for at det bare gjenstår en måned av valgkampen.

Det er helt klart ikke tilfeldig at mister B. hever stemmen i migrasjonsspørsmålet bare en dag etter skyteepisoden i Macerata. Høyresiden akter ikke å ta noen moralsk skyld for Luca Trainis ugjerninger, som alle politikere fordømmer, men vil beholde initiativet og står hardt på sitt. Hos vanlige mennesker fremkaller parteringsdrapet på Pamela Mastropietro, som ser ut til å ha blitt utført av en nigerianer med ulovlig opphold i Italia, langt større sinne. Fratelli d’Italias leder Giorgia Meloni sier det er en skandale at Pamelas etterlatte ikke har mottatt kondolanser fra republikkens president Sergio Mattarella.

Denne kombinasjonen av begivenheter og hard diskusjon kan godt tenkes å gi fremgang på meningsmålingene for høyresiden, som ser ut til å dra fordel av ikke å akseptere moralisering fra venstresiden.

En illustrasjon på det fikk man i midten av januar, da Lega Nord-politiker og tidligere borgermester i Varese, Attilio Fontana, tråkket i den verbale salaten under et program på Radio Padania. Om migrasjonsspørsmålet sa Fontana at «vi må bestemme oss for om vår etniske gruppe, vår hvite rase og vårt samfunn skal fortsette å eksistere, eller om alt dette skal bli borte». Vi kan ikke ta imot alle, fortsatte han, for «vi ville ikke lenger være oss selv» som sosial eller etnisk realitet.

Bruken av ordet «rase» er slett ikke uvanlig på grunnplanet hos Lega Nord. Charles de Gaulle unnslo seg jo heller ikke for å bruke det. Men de verbale standardene forandrer seg, og Fontana er kandidat til å etterfølge Roberto Maroni som guvernør i Lombardia, Italias mest folkerike og velstående region. På det nivået er ordbruken som regel mer polert, til tross for at italienske prateprogrammer på radio fra tid til annen har ekstremt løs snipp.

Venstresiden reagerte med en blanding av indignasjon og sarkasme, og flere allierte på høyresiden var en smule ille berørt. Fontana selv rettferdiggjorde seg først med at ordet «rase» til og med brukes i den italienske grunnloven, men beklaget deretter ordbruken. Partileder Matteo Salvini tok derimot Fontana i forsvar. Han tonet ned det med hudfargen, men insisterte på at italienernes historiske levemåte er i fare.

Få dager etterpå viste meningsmålingene en liten fremgang for Lega Nord. Det er lett å tenke seg at Berlusconi merket seg dette, og nå har valgt å gå ut på lignende vis. Høyrealliansen mangler ikke så mange prosentpoeng for å kunne oppnå rent flertall ved valget den 4. mars, men det er langt fra sikkert at den fremgangen som kan oppnås med en hardere linje i på migrasjonsfeltet, vil være nok – ei heller at en regjering utgått fra høyresiden ville gjøre alvor av planene om å kaste ut en halv million ulovlige migranter.

 
 

Kjøp «De helliges leir» av Jean Raspail her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂