Foto: Giorgia Meloni / Facebook

Like før EU-valget går Giorgia Meloni ut mot sentralismen i europeisk politikk:

«Europa har håndtert alt dårlig», sa den italienske statsministeren mandag morgen til programmet «Giù la maschera» (ned med masken) på kanalen Radio1 tilhørende allmenn­kring­kasteren RAI.

«Europa», som i italiensk politikk er synonymt med EU, «må endre sine prioriteringer» og «ta seg av færre ting», sa Meloni ifølge det italienske nyhetsbyrået Askanews:

«Europa trodde det måtte regulere de minste tingene i borgernes liv, med det som viste seg å være et angrep på borgernes friheter, når det ikke visste hvordan det skulle ta seg av de store tingene. Jeg vil ha mer subsidiaritet: Europa må gjøre færre ting, men gjøre dem bedre. Det ville være et taktskifte som Europa ville ha godt av.»

Melonis parti Fratelli d’Italia (FdI) var det eneste som gikk imot de svært harde koronatiltakene som ble iverksatt av Mario Draghis regjering.

Gruppen av europeiske konservative og reformister (ECR), som FdI tilhører i EU-parlamentet, omfatter den delen av Europas nye høyreside som ikke er imot EU som sådan, men ønsker mer makt tilbake til medlemsstatene.

Det motsatte er selvmord, mener Italias statsminister:

Så «må man forstå hva man mener med å være for eller mot Europa», for å gi mer makt til Europa ville være «selvmord», fordi «Europa har håndtert alt, og håndtert alt dårlig».

EU-valget begynner torsdag 6. juni, men for de fleste medlemslandene er valgdatoen søndag 9. juni.

I henhold til den siste meningsmålingen i Italia ligger FdI an til 26,5 prosents oppslutning, et halvt prosentpoeng mer enn ved det italienske parlamentsvalget i oktober 2022.

Til RAI snakket Meloni også om temaer som Ukraina-krigen, kunstig intelligens og organiseringen av den italienske allmenn­kring­kasteren hun var gjest hos. RAI tilhører folket og må representere alle, fastslo hun.

 

Kjøp «Europas underlige død»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.