Foto: Den italienske statsministerens kontor / CC BY-NC-SA 3.0 IT.

Under sitt besøk hos USAs president Donald Trump 17. april vil Italias statsminister Giorgia Meloni foreslå at USA og Europa oppretter et frihandels­område uten toll som kan styrke Vesten, hevder kilder både i det italienske regjerings­apparatet og i regjerings­partiet Fratelli d’Italia (FdI).

Det går frem av nylige presseoppslag i La Repubblica, Corriere della Sera og Euractiv.

Trump og Meloni ventes å gjøre felles sak, skriver La Repubblica:

Sammen med den amerikanske presidenten vil hun presse til det ytterste det prosjektet som også Ursula von der Leyen og Elon Musk har lansert de siste dagene: et «nulltollområde», et indre marked og frihandel mellom Europa og USA som kan styrke samarbeidet mellom de allierte. Derfor har hun i løpet av de siste timene bedt Ursula von der Leyen om å presse EUs handelskommissær Maros Sefcovic, som besøker USAs hovedstad i morgen, til å presse på for å oppnå dette målet.

Tanken er å skape større Vestlig enhet og demme opp for Kinas makt:

Hvis Italia ser mot USA, sender de kontinentale partnerne signaler om dialog mot Kina – spanske Pedro Sanchez også for å gi etter for innenrikspolitiske impulser; Frankrike og Tyskland for å forsvare sine egne handelsinteresser med Kina.

Meloni ser imidlertid for seg at de andre europeiske landene snart vil innse at de må velge mellom USA og Kina.

Den italienske statsministeren har tidligere foreslått et toppmøte mellom USA og Europa, og det forsøker hun å realisere.

Corriere della Sera skriver:

«Trump vil ønske å forstå hvorvidt Europa er villig til å ha et privilegert forhold til USA, også for å lage en blokk mot Kina», spår en minister. Et «privilegert forhold» som statsministeren vil foreslå for Trump å besegle med et toppmøte mellom USA og Europa, som kan bli holdt omtrent samtidig med NATO-toppmøtet i juni.

Denne forståelse bekreftes av Carlo Fidanza, som leder FdI-delegasjonen i EU-parlamentet, overfor Euractiv.

Melonis timing er ikke tilfeldig. Ifølge Carlo Fidanza, leder for delegasjonen til Brothers of Italy i Europaparlamentet, gir tollpausen den første reelle muligheten til å gjenoppta handelssamtalene mellom EU og USA.

«Kommissær Maroš Šefčovičs innsats, som vi har støttet og har stor respekt for, har ikke lykkes i å etablere et forhandlingsrammeverk», sier han til Euractiv. «Dette er den første reelle sjansen til å sette oss ned og bidra til felles løsninger.»

Et av de viktigste spørsmålene hun forventes å ta opp, er Trumps strategiske holdning til Kina, som Fidanza mener fortsatt er misforstått i Brussel. Han kritiserer EUs nylige beslutning om å gjenoppta kontakten med Beijing samtidig som USA har skjerpet sin holdning, og kaller tilnærmingen kortsiktig og risikabel, og antyder at EU gjorde «akkurat det de ikke burde ha gjort».

For Fidanza har Trumps nylige opphevelse av tollen et bredere geopolitisk budskap: Den signaliserer USAs interesse i å danne en samlet vestlig økonomisk front for å skape en motvekt til Kinas globale industrielle ekspansjon.

Dette er et strategisk øyeblikk som Meloni forsøker å gripe med sikte på å skape en industriell allianse mellom USA og Europa, konkluderer Fidanza.

I potten ligger også «det grønne skiftet»:

Til syvende og sist mener Fidanza at Melonis reise stiller Europa overfor et grunnleggende geopolitisk valg: enten å legge om den industrielle og økonomiske politikken vestover, eller å fortsette å føre en politikk som oppfattes som Kina-vennlig, slik som EU-kommissær Frans Timmermans’ tilnærming til den elektriske omstillingen.

«Det», sier Fidanza, «er den geopolitiske knuten Meloni skal til Washington for å løse.»

Personkjemien mellom Trump og Meloni har vært god tidligere. Om den forblir god, gjenstår å se.

 

Kjøp Hans Rustads bok om Trump her! E-boken kan du kjøpe her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.