Den populære 28-åringen Jordan Bardella er den franske høyresidens nye ansikt. Han er leder av det nasjonalkonservative partiet Rassemblement National (RN) – Marine Le Pens parti – og mest sannsynlig skal han snart gjenvelges til Europaparlamentet.

Mer populær enn Le Pen

Jordan Bardella har passert Marine Le Pen på listen over Frankrikes mest populære politikere, men hans popularitet truer ikke Le Pen-dynastiet som har styrt RN siden partiet ble grunnlagt; det er resultatet av en kalkulert strategi støttet av Le Pen selv. Og strategien ser ut til å virke.

– Bardella tiltrekker seg unge velgere fordi han er karismatisk og fordi folk kjenner seg igjen i ham. Han er et friskt pust som vekker unge menneskers interesse for politikk, skriver Euronews.

TikTok er Bardella blant de aller mest populære franske politikere med over 1,3 millioner følgere. At hans videoer har flere millioner visninger sier sitt om hans popularitet blant unge mennesker.

Karrig oppvekst

Den typiske profilen til franske politikere – Le Pen intet unntak – inkluderer en privilegert bakgrunn og utdannelse ved Sorbonne eller et annet fransk eliteuniversitet. 

Bardella vokste opp i kummerlige kår i Paris’ forstad Seine-Saint-Denis – i et sosialt boligkompleks sammen med en enslig mor av italiensk opprinnelse. Faren tok ham med på ferier og betalte for privatskoler, men Jordan fikk ingen universitetsutdannelse – og for det må han svelge en viss porsjon klasseforakt fra den «liberale» venstresiden. 

Rett til topps

Som tenåring meldte han seg inn i Front National og gikk raskt til topps. Ifjor ble han fungerende president i partiet – som i 2018 endret navn til Rassemblement National.

Han ledet RNs vellykkede valgkamp foran EU-valget i 2019 og har siden imponert selv sine fiender med sin selvsikkerhet i debatter – og han er troverdig når han hevder at det er «vanlige folks tur»:

– Jeg vokste opp i sosialboliger, jeg kjenner hvilke farer innvandring og kriminalitet representerer.

Skal forene motkreftene

Bardella sier han skal forene alle som ønsker å få Frankrike tilbake på rett spor.

– Hos oss vil det franske folk alltid ha prioritet. Vi vil gjenopprette 40 års trøstesløse feilgrep, resignasjon og politisk feighet.

Ifølge Bardella er ikke nasjonalisme det samme som rasisme, men det betyr ikke at de lukker øynene for dagens franskmenns kanskje største bekymring; ukontrollert innvandring. 

– Islamsk republikk

Han ble ved en anledning efterforsket for å ha kalt byen Trappes for en «islamsk republikk»:

– Jeg beklager at det franske rettssystem forfølger de samme mål som islamistene, nemlig å bringe til taushet dem som kritiserer virkeligheten og motsetter seg forvandlingen av utallige franske nabolag. 

Politibeskyttelse for å beskrive virkeligheten

To nasjonalkonservative programledere ble satt under politibeskyttelse efter å ha mottatt trusler for en reportasje om islamisme:

– Borgere som våger å beskrive virkeligheten og islamismens fremvekst mottar i dagens Frankrike trusler av så alvorlig grad at de må settes under politibeskyttelse.

Vis verden det du er stolt av

Foran sommerolympiaden sender myndighetene migranter ut av Paris’ sentrum og Bardella spør Valerie Hayer som sitter i Europaparlamentet:

– Fru Hayer, før OL fordeler din regjering migranter fra Ile-de-France utover den franske landsbygda. Hvis innvandring er så fantastisk, hvis du er så tilfreds med din migrasjonspolitikk, hvorfor vil du da ikke vise den frem for turister fra hele verden? 

Restriksjoner på ikke-europeere

Bardella ønsker av hensyn til europeiske borgeres sikkerhet å oppheve fri bevegese for ikke-europeere innen Schengen:

– Du er syrer eller libyer og kommer til Italia eller Sverige, får oppholds- og arbeidstillatelse. Disse rettighetene skal ikke automatisk gi deg rett til å bevege deg rundt i hele Europa.

Bygger på Le Pens arv

Bardella blir ansett som lojal mot Marine Le Pen og har betegnet seg selv som en «kontinuitetskandidat» som vil «bygge videre på den utrolige arven efter Marine Le Pen».

Le Pen akter å stille som kandidat ved presidentvalget også i 2027. Hvis hun lykkes vil hun utnevne Bardella til statsminister – og meningsmålingene tyder på rimelige muligheter til at det skjer.

– Presidentvalget kommer til å handle om sivilisasjon. Vi er de eneste som står opp for den, sier Jordan Bardella.

 

 

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag.

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.