Frankrikes president Emmanuel Macron og hans kone Brigitte stemmer ved første runde av det franske parlamentsvalget i Le Touquet-Paris-Plage den 30. juni 2024. Foto: Yara Nardi / Pool via AP / NTB.

Hvis Rassemblement National (RN) blir regjerings­parti etter parlaments­valget i Frankrike, kan Emmanuel Macron oppløse Nasjonal­forsamling­en og skrive ut enda et nyvalg om ett år, sier en av parti­lederne i presidentens allianse.

– Vi kommer ikke til å la Jordan Bardella bli sittende i stats­minister­ens kontor helt til 2027, heter det i den oppsikts­vekkende lekkasjen fra Macrons team, som er gitt til Le Figaro.

Ved parlaments­valget i 2022 inngikk Macrons parti – som på den tiden kalte seg «La République en Marche!» og i dag heter Renaissance – en allianse med de to småpartiene Mouvement Démocrate og Horizons. Siden har fire andre småpartier sluttet seg til team Macron: Agir, Territoires de Progrès, Parti Radical og En commun20. Indiskresjonen som er meddelt den franske avisen, kan altså komme fra seks forskjellige personer.

Den anonyme kilden forteller at det åpner seg «et mulighets­vindu mellom juni og desember 2025» som vedkommende anser for å være mer passende enn både 2026, da det er kommune- og senatsvalg, og 2027, da det er presidentvalg. Grunnloven krever at en ny nasjonal­forsamling blir sittende i minst ett år innen det kan skrives ut enda et nyvalg.

En professor ved Sciences-Po som har uttalt seg til Radio 24, antyder at planen er å skape så store vanskelig­heter for RN i regjering, at Jordan Bardella blir kraftig skadeskutt innen fransk­mennene blir nødt til å gå til urnene nok en gang.

Det finnes også andre tegn til at Macrons team forbereder seg på tiden etter valg­nederlaget.

Ifølge Le Figaro skal finansminister Bruno Le Maire se med skrekk på en eventuell makt­overtagelse fra RNs side. Le Maire orker angivelig ikke tanken på å håndhilse på en påtroppende RN-statsråd, og overveier ikke å møte opp til en slik seremoni. – Å respektere det franske folkets valg betyr å overlevere makten, ikke å måtte håndhilse, skal finans­ministeren ha sagt.

Lekkasjene fra Macron-leiren tilsier at Marine Le Pen og Jordan Bardellas mannskap må forberede seg på at deler av det permanente makt­apparatet kan tenke seg å stikke kjepper i hjulene for dem. Men andre embedsmenn har allerede signalisert at de er rede til å jobbe med RN.

 

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.