Frankrikes president Emmanuel Macron kunngjør for sine nærmeste medarbeidere at han vil oppløse parlamentet og skrive ut nyvalg den 9. juni 2024. Foto: Soazig de la Moissonnière / Élysée-palasset via Instagram.

Pessimismen hersker i Emmanuel Macrons leir, og presidentens rådgivere sender for tiden ut CV-er, forteller insidere i Frankrikes regjerings­apparat. Et offisielt bilde av øyeblikket presidenten kunngjør nyvalget for sine nærmeste medarbeidere om kvelden den 9. juni, illustrerer nederlags­stemningen hos Team Macron.

– Jeg kjenner ham ikke igjen lenger, sier en av Macrons tidligere støttespillere til Le Figaro. Blant hans nåværende støtte­spillere er noen i ferd med å vende ham ryggen, skriver den franske avisen.

Flere hadde allerede gått sin vei:

De var Emmanuel Macrons livvakt i 2017, arkitektene bak hans overraskende valgseier. Soldater som viet kropp og sjel til sin leder, og som gikk inn i Elysée-regjeringen eller departementene i begynnelsen av den første femårsperioden. De siste årene har nesten alle gått sine egne veier, hovedsakelig i privat sektor.

I dag konstaterer de som hjalp Macron til makten, at han har utløst et jordskjelv, og de forstår ikke hvorfor. Noen av dem mottar panikk­meldinger fra Macrons apparat. En av Le Figaros kilder mener det har skjedd noe med presidentens psyke.

I det politiske landskapet er det presidentens leir som har følt sjokket av oppløsningen mest smertefullt. Og en uke senere sliter den fortsatt med å få igjen pusten. Å innse at 9. juni, som skulle være en smertefull valgnatt, utvilsomt vil bli husket som vendepunktet mot slutten på en epoke.

Etter valgnederlaget for ni dager siden skal Macron svært raskt ha besluttet å oppløse parlamentet. Grunnloven krever at presidenten gjennomfører konsultasjoner før han går til et slikt skritt. Disse bestod kun av en telefon­samtale til senatets president av tre minutters varighet.

Panikken hos Team Macron ble enda tydeligere da det franske president­kontorets offisielle fotograf Soazig de la Moissonnière la ut bildet av regjerings­medlemmene som mottar beskjeden om oppløsningen av parlamentet, på nettet. Både stats­minister Gabriel Attal og innenriks­minister Gérald Darmanin ser ut som om de er i begravelse.

«Jeg forstår ikke hvorfor de gjør dette», sier en insider i Élysée-palasset. «På kort sikt er det for øyeblikkets alvor. Og på lang sikt er det for historiens skyld», forklarer kommunikasjons­avdelingen i Élysée, som holdes utenfor validerings­kretsen for publiserte bilder, et følsomt og reservert område.

Macron har festet sin lit til dårlige rådgivere, mener noen:

I macronistenes leir rettes kritikken først og fremst mot «de gale geniene» i presidentens omgangskrets som kan ha foreslått eller oppmuntret til denne beslutningen.

Regjeringsapparatets kritikk av Macron er også til dels offentlig:

Siden ingenting noengang vil bli som før, nøler ikke noen med å si det åpent, selv om det betyr å fyre opp under følelsen av slutten på en regjeringstid. Oppløsningen «er én manns beslutning alene», sa Bruno Le Maire på Franceinfo på søndag. «Det jeg kan se, er at det har skapt angst, uforståelse og noen ganger sinne i landet vårt», la økonomi­ministeren til, som allerede ser fremover mot tiden etterpå.

Selv i statsministerens indre krets har enkelte begynt å undersøke karriere­mulighet­ene i store selskaper, skriver Le Figaro.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.