Emmanuel Macron bør gå av som president hvis han ikke lenger har noe flertall bak seg i parlamentet etter det forestående valget, sier det franske forfatnings­rådets tidligere president Pierre Mazeaud.

Med tanke på hvordan Macron begrunnet oppløsning av parlamentet og utskriving av nytt parlaments­valg like etter EU-valget, er presidentens avgang den eneste logiske konsekvensen av et nytt valgnederlag, mener Mazeaud.

– Macron kommer til å stå overfor større vanskeligheter enn de som fikk ham til å oppløse parlamentet, sa forfatnings­rådets tidligere president til Radio J, ifølge Le Figaro.

Meningsmålingene har hele tiden pekt i retning av at Rassemblement National (RN) vil bli størst ved valget den 30. juni og 7. juli, mens venstresidens «folkefront» blir nest størst. Macrons eget parti ligger an til å bli skviset mellom høyre- og venstresiden, og miste flesteparten av sine representanter i Nasjonalforsamlingen.

Le Figaros prognose for mandatfordelingen etter valget tyder imidlertid på at høyresiden ikke vil få rent flertall.

Med et slikt utfall kan parlamentet bli uten noe styringsdyktig flertall.

Da han skrev ut nyvalg, tok Macron sjansen på at venstresiden ikke ville klare å samle seg på så kort tid, men dette risikable spillet taper han, mener Mazeaud:

«Han gjorde en feil. Jeg anser denne oppløsningen for å være en feil». I tilfelle et nederlag «må presidenten gå av for å sette en stopper for denne alvorlige situasjonen for landet vårt, og dermed også dens konsekvenser for Europa og til og med for verden».

Samtidig hefter det fremdeles usikkerhet ved hvem som blir venstresidens statsministerkandidat.

Jean-Luc Mélenchon, som er frontfigur for ytre venstrepartiet La France Insoumise (LFI), har nylig sendt signaler om at han har «til hensikt å regjere». Andre deler av venstresiden frykter at Mélenchon kan skremme bort mer moderate velgere.

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.