Emmanuel og Brigitte Macron stemmer ved EU-valget i Le Touquet-Paris-Plage den 9. juni 2024. Foto: Hannah McKay / Pool via AP / NTB.

Frankrikes president Emmanuel Macron har i en tale søndag kveld kunngjort at han oppløser Nasjonal­forsamlingen og skriver ut et nytt valg som vil bli holdt 30. juni og 7. juli. Bakgrunnen er den voldsomme suksessen for Rassemblement National (RN) ved EU-valget.

Le Figaro skriver:

«Jeg har bestemt meg for å gi dere tilbake valget om deres parlamentariske fremtid», sa republikkens president. […] «Dette er en alvorlig og tungtveiende beslutning, men først og fremst er det en tillitshandling», sa han. […]

«Tillit til Frankrike, til å forme fremtiden og ikke trekke seg tilbake. Jeg har hørt budskapet deres, og jeg vil ikke la det stå ubesvart. I denne demokratiske sannhetens stund, og selv om jeg er den eneste politikeren som ikke har noen personlige valgfrister, vet jeg at jeg kan stole på dere. Frankrike trenger et klart flertall, med ro og harmoni. Å være franskmann betyr i bunn og grunn å velge å skrive historien i stedet for å lide under den», fortsatte han.

Raphael Glucksmann sier i en kommentar at presidenten driver et ekstremt farlig spill.

Marine Le Pen (RN) sier at partiet hennes er klare til å utøve makt:

«Ved å gi RN-listen mer enn 32 %, har det franske folk nettopp gitt oss den høyeste oppslutningen til noe parti på 40 år», erklærte Marine Le Pen tidligere i kveld. «Den franske avstemningen er endelig: Presidenten, som svar på Jordan Bardellas oppfordring, har nettopp kunngjort at det franske folk vil gå til urnene igjen om noen uker», la Marine Le Pen til, som «ønsket oppløsningen velkommen».

«Vi er klare til å utøve makt, klare til å sette en stopper for masseinnvandringen, til å prioritere kjøpekraft, klare til å gjenopplive Frankrike», sa hun.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.