Jean-Luc Mélenchon. Foto: Michel Euler / AP / NTB.

Den franske presidentkandidaten Jean-Luc Mélenchon, som leder ytre venstre-partiet La France Insoumise (LFI), startet sist søndag, et snaut år før presidentvalget i Frankrike, sin valgkamp i Aubin i den sydfranske regionen Occitanie.

Sysselsetting ble et gjennomgangstema under Mélenchons utendørsarrangement, som fant sted på symbolsk grunn for venstresiden, gitt at den franske hæren i oktober 1869 skjøt og drepte 14 streikende arbeidere nettopp i Aubin.

Presidentkandidatens mest oppsiktvekkende uttalelse gjaldt imidlertid demografi:

I 2050, sa Mélenchon, vil 50 prosent av den franske befolkningen være av blandet etnisitet. Vi er et folk som kreoliseres i dette øyeblikk, forkynte LFI-lederen til forsamlingen.

Ifølge Mélenchon er årsaken til dette åpenbar, nemlig at kjærligheten ikke sjekker papirer for å se hvor den skal sette inn.

Det er ikke første gang Mélenchon snakker om etnisk blanding. Om bakgrunnen for det sa han i fjor høst at kreoliseringen, et begrep han låner fra filosofen Edouard Glissant, «skjer av seg selv». Glissant har fremhevet fenomenet som et bedre alternativ enn assimilering.

Presidentkandidatens prognose er ikke enkel å drøfte, all den tid Frankrike ikke fører offisiell statistikk over etnisitet, og demografer som uttaler seg til franske medier vegrer seg for å gå ordentlig og oppriktig inn i materien.

Den franske EU-parlamentarikeren François-Xavier Bellamy, som representerer republikanerne, mener at Mélenchons uttalelse er rasistisk. Den franske nasjonen har ingenting med etnisitet å gjøre, sier Bellamy.

I henhold til Mélenchons uttalelse søndag gjennomgår Frankrike for tiden en demografisk revolusjon. Ikke desto mindre blir det ofte avfeid uten nærmere forklaring at det pågår en befolknings­utskiftning i landet.

franceinfo Le Figaro Marianne Libération Europe 1 Le Figaro

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.