Når skoleelever i Europa sier at Samuel Paty fortjente å dø, henger det sammen med en urovekkende utvikling noen modige lærere har advart om. Den kanskje fremste av dem er Susanne Wiesinger.

Gamle Document-lesere vil huske det unike vitnesbyrdet fra denne læreren i problembydelen Favoriten i Wien. Men de mange nye leserne Document har fått siden vi formidlet intervjuet hun gav i 2018, har neppe sett det før.

Når muslimske elever i Berlin synes at en lærer som viser frem Muhammed-karikaturer, bør dø, kan det passe fint å hente videoen frem igjen fra det skattkammeret som er Documents arkiv (norske undertekster kan ved behov slås på nede til høyre i videoen).

Etter at Wiesinger fortalte om problemene i skoleklasser som domineres av muslimer, gav hun ut en bok om sine erfaringer. Der forteller hun blant annet hvordan den første alvorlige kalddusjen hennes ble de muslimske elevene som i 2015 feiret Charlie Hebdo-terroristene som helter.

To år er gått. Det eneste vi kan være sikre på, er at problemene har økt i mellomtiden.

I en bedre verden ville Wiesingers bok ha vært utgitt på norsk, og intervjuet hennes vært sendt i beste sendetid på NRK – eller enda bedre: En norsk lærer ville ha fortalt om beslektede saker.

Men vi lever i en verden hvor makten og mediene skal ha oss til å tro at disse problemene ikke finnes, eller at de er håndterlige hvis problemenes eksistens ikke helt kan bullshittes bort – og nåde den som nekter å si noe annet.

 

 

Kjøp «Islamismen i Sverige» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.