Rishi Sunak forlater Downing Street 10 for å delta i spørretimen i Underhuset den 24. januar 2024. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB.

Storbritannias statsminister Rishi Sunak advarer politisjefer om en «økende konsensus om at pøbelstyre erstatter demokratisk styre». Dette melder BBC.

Statsministeren ønsker mer robuste politireaksjoner, som han sier er nødvendig for å beskytte politikere og demokratiske prosesser. Dette inkluderer en «umiddelbar respons» fra politiet på skremmende protester ved parlamentsmedlemmers hjem.

Gaza-politikk gjør britiske parlamentarikere redde for egen sikkerhet

Sunak talte dagen etter at innenriksdepartementet kunngjorde en pakke på 31 millioner pund rettet mot å beskytte parlamentsmedlemmer.

Dette var et svar på økt konfliktnivå under den pågående konflikten mellom Israel og Hamas i Gaza. Flere pro-palestinske demonstrasjoner i London og andre britiske byer har vært meget aggressive, og til dels gått direkte og personlig etter visse politikere.

Nå har politisjefer blitt tilkalt til Downing Street, hvor statsministeren oppfordret dem til å bruke eksisterende krefter for å slå ned på trusler og forstyrrelser.

Statsministeren kommenterte: «Vi kan rett og slett ikke tillate dette mønsteret av stadig mer voldelig og skremmende oppførsel som, så vidt man kan se, har til hensikt å stenge ned fri debatt og stoppe folkevalgte fra å gjøre jobben sin.» Sunak hevdet at slik oppførsel «er rett og slett udemokratisk».

Politiet blir informert om at protester utenfor parlamentsmedlemmers hjem og kontorer generelt bør anses som skremmende og derfor «utløse en umiddelbar reaksjon».

Et dokument fra det britiske innenriksdepartementet skriver at politikere har blitt truet. «Dette er ikke isolerte hendelser eller legitime midler for å oppnå endring gjennom kraft av fredelige argumenter… Det er like ubritisk som det er udemokratisk».

Palestine Solidarity Campaign er en av de pro-palestinske gruppene bak serien av massedemonstrasjoner holdt i London og andre byer over Gaza-konflikten. De har sagt at de ikke støtter protester utenfor parlamentsmedlemmers hjem, men har forsvart retten til å arrangere fredelige protester utenfor parlamentsmedlemmers kontorer.

Konservative Donna Jones, styreleder for Association of Police and Crime Commissioners, sier til BBC at politiet for øyeblikket har nok krefter – og har brukt dem til å arrestere demonstranter.

Jones, som var på møtet i Downing Street, sa: «Vi har nå alle hørt budskapet fra pro-palestinske grupper. Vi har hørt det, vi vet det, vi forstår hva de prøver å si – men denne typen ulovlig oppførsel må stoppe».

Tidligere denne måneden ble det konservative parlamentsmedlemmet Tobias Ellwoods hjem et mål for pro-palestinske demonstranter. Preet Gill, Labour-parlamentsmedlem for Birmingham Edgbaston, sier at drapstrusler er blitt «en norm» i jobben hennes. Det konservative parlamentsmedlemmet Theo Clarke sier at hun har en panikkknapp direkte knyttet til politiet «til enhver tid».

Tom Southerden fra organisasjonen Amnesty International advarer derimot om at grunnleggende rettigheter til å demonstrere blir erodert, og at snakk om «pøbelstyre» vilt overdriver problemet.

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.