Storbritannias statsminister Rishi Sunak kom uskadd ut av en dag med parlamentarisk drama etter å ha vunnet en viktig brexit-avstemning på en overbevisende måte.

Tidligere statsminister Boris Johnson nektet for å ha løyet for lovgiverne under den såkalte Partygate-skandalen.

Sunak vant avstemningen om et avgjørende element i den nye avtalen han inngikk med EU i forrige måned med en overveldende margin på 515 stemmer mot 29 på onsdag, til tross for et opprør fra 22 toryer, inkludert hans forgjengere Johnson og Liz Truss.

I mellomtiden sto Johnson overfor en grilling som varte i over tre timer av Underhuset om hvorvidt han «med vilje eller hensynsløst» villedet parlamentet om Partygate, en serie regelbrudd i Downing Street under pandemien.

Under intense spørsmål fra parlamentsmedlemmene erkjente Johnson at han hadde villedet Parlamentet da han sa at alle regler hadde blitt fulgt i Number 10, men nektet for å ha gjort det med vilje. Han sverget med «hånden på hjertet» at han ikke hadde løyet for Underhuset.

Johnson insisterte også gjentatte ganger på at samlingene var «arbeidsarrangementer», og uttalte:

– Folk som sier at vi festet under lockdown, vet rett og slett ikke hva de snakker om.

Sunaks parlamentariske seier og Johnsons lange og til tider opphetede høring – som ble sendt direkte på TV – vil ha styrket statsministeren og hans posisjon i spissen for det regjerende konservative partiet etter måneder med spekulasjoner i Westminster om Johnsons mulige retur til makten.

Rishi Sunak: Båt­migranter skal arresteres og sendes ut, får ikke søke asyl

Sunak ser ut til å vinne en historisk femte periode for toryene i et parlamentsvalg som forventes neste år, men partiet hans har ligget bak opposisjonspartiet Labour med en tosifret meningsmålingsmargin i flere måneder.

Statsministeren ble oppmuntret av resultatet av avstemningen om Stormont-bremsen, som søker å gi Nord-Irlands politikere vetorett over anvendelsen av nye EU-regler i regionen og utgjør en sentral del av avtalen han fremforhandlet med EU i forrige måned.

Robert Hayward, en konservativ kollega og valganalytiker, sa til Bloomberg:

– Avstemningen i Nord-Irland har markant styrket Rishis posisjon og vil i det lange løp ha større politisk betydning enn dramaet i Underhus-komiteen.

Johnsons sjanser for et comeback hadde i mellomtiden blitt «ytterligere redusert» på grunn av Sunaks fremgang og det mindre enn forventede Tory-opprøret, sa Hayward.

Opprør
Truss og Johnsons erklæringer om at de ville motsette seg regjeringen, sammen med holdningen til Tory Brexiteer caucus kjent som European Research Group, hadde økt utsiktene til et betydelig Tory-opprør.

I realiteten ble det mindre enn forventet, med bare 22 stemmer, selv om ERG hevdet at det faktisk var et bredere Tory-opprør ved å peke på antallet blanke stemmer.

De endelige tallene tydet på at Johnsons innflytelse over de konservative grasrotvelgerne var avtagende etter at han ble tvunget til å gå av som statsminister i juli i fjor etter en rekke skandaler. Hans etterfølger, Truss, satt bare i syv uker etter at skatteplanene hennes satte markedene i kok.

Lockdown-avsløringene avkler britiske statsråder. Norske medier bryr seg ikke

Ikke desto mindre står Sunak overfor utfordringer på flere fronter, ikke minst levekostnadskrisen etter at den britiske inflasjonen uventet steg til 10,4 prosent på onsdag, noe som øker utsiktene til en ny renteøkning.

Han valgte også den travle parlamentsdagen til å offentliggjøre sin etterlengtede selvangivelse, som viste at han har betalt mer enn 1 million pund i skatt i Storbritannia de siste tre årene – med inntekter fra investeringer og kapitalgevinster som langt overstiger hans politiske lønn.

Bøter
Johnson, som ser på Sunak som medvirkende til hans fall og siden har vært en torn i øyet på ham, prøvde å trekke statsministeren inn i Partygate-sagaen ved å antyde at hvis Covid-19-reglene hadde blitt brutt i Downing Street, burde han også ha visst det.

– Det må ha vært åpenbart for andre i bygningen, inkludert den nåværende statsministeren, sa Johnson til komiteen.

Sunak var finansminister under hele pandemien og hadde en leilighet i Downing Street. Han og Johnson fikk begge politibøter for å ha deltatt på en av samlingene.

Panelet forventes ikke å avgi sin dom på flere uker. Hvis Johnson blir funnet skyldig i forakt for parlamentet, kan han bli suspendert fra Underhuset. Enhver suspensjon lenger enn 10 dager kan føre til nyvalg i hans valgkrets.

Johnsons anke
Men etterforskningen er også potensielt svært skadelig for Johnsons omdømme og fremtidige karriere i politikken, selv om en slik sanksjon ikke blir gitt.

Han insisterte på at samlingene i Downing Street var «essensielle» fordi han takket de ansatte for deres arbeid, til tross for at reglene på den tiden forbød slike arrangementer. Han kritiserte etterforskningen – hvis leder er Labour-veteranen Harriet Harman – som «åpenbart urettferdig», men avsluttet sin opptreden med en appell.

– Jeg kommer foran deg i ettermiddag i full tillit til at du vil være upartisk og at du vil se på bevisene og at du vil konkludere med at jeg ikke bevisst eller hensynsløst villedet parlamentet, sa Johnson.

– Det er ikke et fnugg av bevis som tyder på at jeg gjorde det. Og jeg håper dere vil frikjenne meg, avsluttet han.

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.