Spekulasjoner pågår om hvem som kan overta etter Boris Johnson hvis han felles av sine egne partifeller. Én av dem har meldt overgang til hovedfienden Labour.

Etter avsløringene av koronaregelstridige fester ser framtiden usikker ut for den britiske statsministeren.

I løpet av de siste døgnene er det blitt klart at misnøyen brer seg også i Johnsons eget konservative parti. Et økende antall konservative representanter i Underhuset ønsker en mistillitsavstemning, melder flere medier.

– Det føles som det nå er i ferd med å rakne, sier en ikke navngitt tidligere minister til BBC.

Kilden mener onsdagens spørretime i Underhuset blir avgjørende for Johnsons videre skjebne.

Kort tid før spørretimen begynte klokken 13 norsk tid, erklærte den konservative representanten Christian Wakeford at han går over til opposisjonspartiet Labour. Bakgrunnen er avsløringene som i Storbritannia nå kalles «partygate».

Må skrive brev
Det konservative partiet har bestemte regler og prosedyrer for hvordan partilederen kan utfordres. En mistillitsavstemning kan først holdes når den støttes av 15 prosent av partiets representanter i Underhuset.

Med den nåværende sammensetningen av Parlamentet vil det si 54 representanter. De må be om en mistillitsavstemning i brev som sendes til lederen for partiets såkalte 1922-komité.

Hvor mange som så langt har bedt om en avstemning, er ikke offentlig kjent. Men flere ikke navngitte partikilder hevder den magiske grensen snart kan bli passert.

Christian Wakeford var én av en håndfull konservative representanter som så langt har tatt offentlig til orde for en mistillitsavstemning. Men det reelle antallet «opprørere» kan være langt høyere.

– Alltid mye dramatikk
Situasjonen har utløst spekulasjoner om hvem som eventuelt kan overta etter Johnson hvis han blir tvunget til å gi seg.

Utenriksminister Liz Truss, finansminister Rishi Sunak og innenriksminister Priti Patel er blant flere mulige kandidater som nevnes av avisa The Times.

Statsviter Nicholas Aylott ved Södertörns högskola i Sverige har mest tro på Truss eller Sunak.

– Akkurat nå er det vanskelig å se noen andre i dette bildet. Men man kan jo aldri være sikkert. Det er alltid mye dramatikk når De konservative velger partileder, sa Aylott nylig til nyhetsbyrået TT.

Meningsmålinger tyder på at Sunak er den mest populære av disse to.

Omstridt hagefest
Britiske medier skal ha meldt om minst elleve fester som angivelig fant sted enten i statsministerboligen eller i andre regjeringslokaler mellom mai 2020 og april 2021. I deler av denne perioden var det innført svært strenge koronarestriksjoner.

Johnsons tidligere topprådgiver Dominic Cummings hevder han advarte statsministeren om at en mye omtalt hagefest i mai 2020 ville være lovstridig. Dette avvises av Johnson, som hevder at han trodde festen var et jobbarrangement.

– Forstår han hvor tåpelig dette høres ut, spurte Labour-leder Keir Starmer under onsdagens spørretime i Parlamentet.

Står Boris Johnson for fall?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.