Storbritannias statsminister Boris Johnson risikerer å måtte trekke seg som partileder og statsminister etter at det er fremmet et mistillitsforslag.

Mandag kveld mellom klokken 19 og 21 norsk tid skal partiet utlyse en mistillitsavstemning, opplyser lederen for 1922-komiteen, Sir Graham Brady.

Det betyr at Brady har mottatt minst 54 brev fra Johnsons partifeller som slutter seg til mistillitserklæringen fra helseminister Steve Brine.

Dersom Johnson taper avstemningen blant de 359 stemmeberettigede, må han gå av både som partileder og som statsminister. Vinner han derimot avstemningen fredes han mot en avstemning i ett år.

Bakgrunnen er den såkalte partygate-skandalen om arrangementer og fester som medlemmer av Det konservative partiet og statsminister Boris Johnson holdt under pandemien i 2020 og 2021.

Mistillitsavstemningen er hemmelig og Johnson trenger kun et simpelt flertall, altså over halvparten av stemmene, for å vinne.

Fakta om Boris Johnson:

* Født 19. juni 1964 i New York.

* Konservativ politiker, forfatter, journalist og spaltist.

* Statsminister i Storbritannia etter valgskred i 2019.

* Partileder i Det konservative partiet.

* Utenriksminister i Theresa Mays regjering 2016–2018.

* Borgermester i London 2008–2016.

Fakta om partygate:

* Partygate er kallenavnet på den politisk skandalen i Storbritannia om arrangementer og fester som medlemmer av Det konservative partiet og statsminister Boris Johnson holdt under pandemien i 2020 og 2021.

* I denne perioden var Storbritannia stengt ned og folkehelsemyndighetene hadde innført omfattende forbud mot sosiale samlinger.

* De første rapportene om festene i Downing Street og regjeringskvartalet Whitehall kom i slutten av november 2021. De vakte stor medieoppmerksomhet og førte til ramsalt kritikk av Boris Johnsons lederskap.

* I slutten av januar 2022 ble tolv samlinger undersøkt av Metropolitan Police (politiet i London), inkludert minst tre der Johnson selv hadde deltatt.

* Politiet utstedte 126 bøter til 83 personer som politiet fant hadde brutt covid-19-regelverket, deriblant til Johnson, hans kone Carrie Johnson og finansminister Rishi Sunak. De ba om unnskyldning og betalte bøtene.

* Den britiske toppbyråkraten Sue Gray leverte 25. mai en omfattende rapport om festene under pandemien.

* Gray tok for seg 16 tilstelninger i Downing Street og i regjeringskvartalet Whitehall i 2020 og 2021. Hun åpner for at det kan ha vært flere tilstelninger.

* Partygate har ført til krav om at Boris Johnson må trekke seg som følge av manglende dømmekraft, noe han hittil ikke har villet gjøre.

(Kilde: NTB / Wikipedia)

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.