Det britiske underhuset vedtok torsdag ettermiddag at en egen parlamentarisk komité skal granske hvorvidt statsminister Boris Johnson har løyet om sine korona-fester. Granskningen kan ende med at Johnson må gå av. Misnøyen med Johnson uttrykkes nå høyt og tydelig, også blant hans partifeller.

Parlamentsmedlemmene bestemte å henvise statsminister Boris Johnson til en parlamentarisk undersøkelse av hvorvidt han løy til underhuset om festene som ble avholdt i Downing Street som foregikk under de nedstengningene under Covid-19. (GB News)

Forslaget ble fremmet av det britiske Arbeiderpartiet (Labour), men gikk ikke til full avstemning, etter at statsministerens kontor bestemte seg for å la være å fremlegge sitt eget utsettelses-forslag.

The Labour motion on Thursday passed without a vote after receiving no objections, with No 10 opting against tabling its own delay amendment. (GB News)

Tidligere denne måneden varslet det britiske Metropolitan Police at såvel statsminister Boris Johnson som finansminister Rishi Sunak vil bli bøtelagt av politiet for brudd på koronabestemmelsene.

– Festen er over

Johnson er på offisielt besøk i India, og var ikke selv tilstede i det britiske underhuset torsdag. Britiske medier mener det faktum at statsministerens kontor avsto fra å fremme et utsettelsesforslag kommer av de nå innser at Johnson tabbekvote begynner å bli for stor, selv for De konservative.

Den tidligere ministeren og medlem av underhuset for De konservative, Steve Baker, siteres på at Johnson burde ha gått av for lenge siden, og at ‘festen er over’.

In a blow to Mr Johnson, former minister Steve Baker, an influential organiser on the Tory benches, said the Prime Minister “should be long gone”.

Mr Baker, who was a prominent Brexiteer involved in ousting Theresa May, said: “Really, the Prime Minister should just know the gig’s up.” (GB News)

Hans partikollega, William Wragg, gikk enda lenger i sitt innlegg i dagens sesjon. Han bekreftet at han allerde i desember 2021 fremmet et mistillitsforslag mot Johnson innen partiet. I dagens innlegg roste han Boris Johnson for hans uforbeholdne støtte til Ukraina,men fortsatte med å gjenta sitt krav om Johnsons avgang.

– Jeg kan ikke forsone meg selv medstatsministerens fortsatte ledelse av vårt land og det konservative partiet.

Johnson har beklaget oppførselen sin, men har fastholdt at han ikke visste at han brøt koronareglene.

Han hevdet først at det ikke hadde vært noen ulovlige samlinger under nedstengingen, deretter sa han at det ikke hadde falt ham inn at en fødselsdagsmarkering var en fest. (NTB)

Boris Johnson will face parliamentary investigation over Partygate after MPs agree to refer Prime Minister

Les også:

Boris Johnson fra krise til krise, nok en fest avslørt

Kjøp bokpakke med «Hypermoral» og «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.