I Paris går en rektor av etter at drapstrusler fra militante muslimer sirkulerte mot ham på sosiale medier. Dette melder BBC.

Frankrikes statsminister sier at ei tenåringsjente vil bli saksøkt av staten fordi hun uriktig har beskyldt rektor for å ha slått henne i en opphetet krangel om hennes bruk av islamsk hodeplagg.

Rektoren insisterte på at eleven skulle ta av seg hijaben inne på skolen, i tråd med sekulær fransk lov.

Den militante islamske trusselen mot franske skoler tas svært alvorlig etter terrormord på to lærere.

Samuel Paty ble halshugget på åpen gate i en forstad til Paris 16. oktober 2020. Dominique Bernard ble drept på skolen sin i byen Arras 13. oktober 2023. Begge ble myrdet av militante muslimer.

Frankrike: Lærer myrdet i knivangrep, gjerningsmannen ropte «Allahu akbar»

Milde straffer: Franske tenåringer dømt for medvirkning til drap på Samuel Paty

Frankrike utestenger 85 elever for å ha forstyrret hyllest til terrordrepte lærere

Rektoren ved skolen i Paris, hvis navn ikke er offentliggjort, kunngjorde sin beslutning i en e-post som fredag ble sendt til kolleger ved Maurice Ravel Lycée i 20. arrondissement i Paris.

«Jeg har til slutt tatt beslutningen om å slutte i mine funksjoner», forklarte han, «av hensyn til min egen og institusjonens sikkerhet».

«Jeg slutter etter sju rike og intense år ved deres side, og etter 45 år i offentlig utdanning», skrev han, og takket sine kolleger for støtten de hadde vist ham de siste ukene.

I en hendelse 28. februar ba rektor tre kvinnelige elever om å følge loven ved å ta av seg hodeplagget. To av dem fulgte oppfordringen. Den tredje gjorde ikke det, og det oppsto en krangel, skriver BBC.

I dagene som fulgte ble rektor utsatt for drapstrusler på sosiale medier, og skolen meldte fra til innenriksdepartementet.

Påtalemyndigheten opplyser at to personer er pågrepet i forbindelse med drapstruslene. Identiteten deres er ikke offentliggjort, men utdanningsdepartementet opplyser at de ikke har noen tilknytning til skolen.

Politiet patruljerte rundt skolen, som også fikk besøk av utdanningsminister Nicole Belloubet.

Betjentene fant ingen bevis for at rektoren hadde slått jenta. Nå har statsminister Gabriel Attal gått ut og sagt at hun skal stilles for retten for å ha kommet med falske anklager.

«Staten … vil alltid stå sammen med disse tjenestemennene, de som står i frontlinjen overfor disse bruddene på sekularismen, disse forsøkene på islamistisk inntog i utdanningsinstitusjonene våre», uttaler han.

Politikere fra både venstre- og høyresiden uttrykker harme over at karrieren til en respektert lærer skulle bli avsluttet på grunn av trusler.

«Denne regjeringen er ute av stand til å beskytte skolene våre», sier partileder Marine Le Pen fra Rassemblement National på X, tidligere kjent som Twitter.

«Det er et nederlag for staten … og islamismens koldbrann vinner enda mer terreng», kommenterer hennes niese Marion Maréchal fra det rivaliserende høyrepartiet Reconquête.

– Det er slik det går når politikken din er «ikke lage bølger». Det er dit alle disse små kapitulasjonene fører, påpeker Bruno Retailleau fra partiet Republikanerne.

«Det er uakseptabelt. Når en rektor går av på grunn av drapstrusler, er det et kollektivt nederlag», mener Boris Vallaud fra det franske Sosialistpartiet.

Onsdag ble flere skoler i Paris tvunget til å stenge etter å ha mottatt bombetrusler, tilsynelatende fra islamister.

Frankrike: Rektor ble truet med hals­hugging og død da jente ikke fikk bruke muslimsk bekledning

Frankrike: – Immun­forsvaret vårt har kollapset. Islam vinner

I forrige uke mottok rundt 30 andre skoler i Paris-området lignende trusler, ledsaget av en video av en halshugging.

Politiets etterforskere er selvsagt nødt til å ta slike trusler på alvor. Likevel antyder BBC at truslene kan være en del av en russisk desinformasjonskampanje.

Statsminister Attal advarte tidligere denne måneden om at Kreml hadde satt i gang en «massiv destabiliseringskampanje» for å undergrave den franske støtten til krigen i Ukraina.

Paris-OL sensurerer korset på en kirke på OL-plakaten

Sommer-OL 2024 skal også arrangeres i Paris fra 26. juli til 11. august, noe som øker frykten for terrorangrep.

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.