Det er fornyet bekymring over det høye voldsnivået på franske skoler etter at to unge tenåringer ble utsatt for angrep, hvorav ett med dødelig utgang. Dette melder BBC.

En 15 år gammel gutt kalt Shamseddin døde på sykehus fredag. Han ble banket opp av ei gruppe ungdommer i nærheten av skolen sin i Viry-Chatillon, en forstad sør i Paris.

«Denne ekstreme volden er i ferd med å bli hverdagskost», kommenterer byens ordfører Jean-Marie Vilain. Vilain forteller at gutten var på vei hjem etter en musikktime rundt kl. 16.30 på torsdag da han ble angrepet av flere ungdommer. Ifølge vitner ble han slått og sparket av overfallsmennene, som var iført finlandshetter.

Offeret ble kjørt til Necker-sykehuset, et av de beste barnesykehusene i Paris, men legene klarte likevel ikke å redde livet hans. En 17 år gammel tenåring er arrestert i saken. Politiet leter fortsatt etter andre gjerningsmenn.

Paris: Rektor går av etter islamske drapstrusler

I en annen hendelse i den sørlige byen Montpellier tirsdag ble ei 14 år gammel jente, Samara, lagt i kunstig koma etter at hun ble banket opp av en gjeng kort tid etter skoletid.

Tre ungdommer – ei jente og to gutter på omtrent samme alder som offeret – er arrestert og har innrømmet å ha deltatt i angrepet, opplyser politiet. Samara har siden kommet til bevissthet.

Jentas mor fortalte til franske medier at Samara hadde blitt mobbet på skolen fordi hun nektet å følge islamske kleskoder.

«Samara sminker seg litt. Den andre jenta gikk med hijab. Hun kalte henne hele tida en vantro», sier hun på fransk TV. «Datteren min kler seg som en europeer. Det var fornærmelser hver dag. Det var fysisk og psykisk uutholdelig».

Torsdag leste mor til Samara derimot opp en uttalelse på en annen fransk TV-kanal. Der anklaget hun høyreekstreme krefter for å forsøke å utnytte angrepet til sin egen fordel.

«Datteren min er en praktiserende, from muslim. Hun faster under ramadan og ber fem ganger om dagen. Vær så snill, ikke bruk oss til å sverte religionen vår», uttaler hun.

Angrepene har ytterligere forsterket bekymringen for vold i skolene, på bakgrunn av gjengkriminalitet, nettmobbing og press om å følge islamske regler, påpeker BBC.

I forrige uke gikk rektor ved en skole i Paris av. Han fryktet for sitt liv etter å ha mottatt drapstrusler for å ha bedt ei jente om å ta av seg hodeplagget i henhold til fransk lov.

Samme uke måtte flere franske skoler stenge på grunn av falske bombetrusler fra personer som utga seg for å være islamister.

De siste årene har to franske lærere blitt drept av militante muslimer. Samuel Paty ble halshugget på åpen gate i en forstad til Paris i 2020, mens Dominique Bernard ble drept på skolen sin i Arras i oktober i fjor.

Milde straffer: Franske tenåringer dømt for medvirkning til drap på Samuel Paty

På fredag sa Frankrikes president Emmanuel Macron at franske skoler må «beskyttes» mot «uhemmet vold blant våre tenåringer og noen ganger blant stadig yngre».

Marine Le Pen fra partiet Rassemblement national reagerte på de to angrepene med å si: «Når skal regjeringen endelig sette seg opp og ta et fullstendig oppgjør med den brutaliteten som gnager på samfunnet vårt?»

Jean-Marie Vilain, ordfører i Viry-Chatillon, var i tårer da han snakket med journalister om Shamseddins død, som – sa han – etterlot seg en mor og en lillesøster med livene deres i ruiner. «Vi må lære barna våre at det finnes godt og ondt. Og når du gjør noe galt, blir du straffet. Og kanskje må vi lære oss å straffe på nytt», sier han.

Frankrike vil nå opprette en mobil sikkerhetsstyrke for skoler som «opplever vanskeligheter». Utdanningsminister Nicole Belloubet hevder at den nye styrken skal berolige lærerne og øke sikkerheten.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.