Rundt 300 jenter over hele Frankrike ble nektet å delta i undervisningen da de møtte opp til skolestart iført det heldekkende muslimske plagget abaya. De fleste skiftet til sekulær påkledning, mens 67 av dem skal ha blitt sendt hjem.

Trusler om halshugging og død

Frankrike har håndhevet et strengt forbud mot religiøse symboler i statlige skoler siden 1800-tallet. Forbudet ble i 2004 oppdatert til også å gjelde det muslimske symbolet hijab og fra 6. september iår kom det forbud mot abaya. Men en voksende muslimsk minoritet sliter med å underkaste seg den franske sekularismen.

I Clermont-Ferrand i det sentrale i Frankrike, er en mann arrestert for å ha fremsatt drapstrusler mot rektor efterat hans datter ble avvist da hun møtte opp til skolestart iført det muslimske plagget. 

Må leve med politibeskyttelse 

Da jenta returnerte til sitt hjem 7. september ringte faren til skolen hvor han først fikk snakke med en vakt og derefter med en pedagogisk rådgiver. Mannen skal ha fremsatt drapstrusler mot skolens rektor i begge samtalene. 

Den franske utdannelsesministeren Gabriel Attal har kalt truslene «utålelige og ubeskrivelige» og opplyser at rektor er gitt politibeskyttelse – hvilket han antagelig må belage seg på å leve med i flere år fremover. 

Laurent Wauquiez, president i regionen Auvergne-Rhone-Alpes, la til at skolens ansatte har mottatt trusler om «halshugging og død». 

– Myndighetene må vise fasthet og besluttsomhet i møte med slike trusler.

Med Samuel Paty friskt i minne

Siden dette skal det være fremsatt lignende trusler mot andre ansatte ved skolen. Med tanke på skjebnen til ungdomsskolelæreren Samuel Paty som ble halshugget med kjøttøks efter å ha vist en karikatur av Muhammed i en time om ytringsfrihet (Sic!), har franske myndigheter grunn til å være bekymret.

Mannen som ikke er navngitt, er arrestert mistenkt for «trusler med sikte på å skremme en person som har til oppdrag å utføre en offentlig tjeneste», ifølge anklagemyndigheten.

Forbudet ikke diskriminerende mot muslimer

Torsdag avviste Frankrikes høyeste domstol for klager mot offentlige myndigheter, en begjæring om en midlertidig forføyning mot forbudet. Ifølge domstolen er det ikke diskriminerende mot muslimer. Ikke bare abaya og hijab, men all påkledning av religiøs art – inkludert kippaher og krusifikser – er forbudt i offentlige skoler.

Begjæringen om midlertidig forføyning inkluderte en falsk påstand om at 12 prosent av franske kvinner er blitt voldtatt, ifølge en rapport lekket til Le Parisien.

Påstanden om utbredt voldtekt antyder at utfordrende kledde kvinner «ber om det». 

Det muslimske brorskap i kulissene

Ifølge et efterretningsnotat fra innenriksdepartementet synes en betydelig andel av påstandene om at den franske stat «undertrykker muslimer», å komme fra International Organisation to Support the Prophet of Islam – en organisasjon «tett forbundet med det radikale Muslimske brorskap med base i Istanbul».

Macron sier at islamister benytter seg av trusler for å utfordre det franske systemet og dets utelukkelse av religion fra statlige aktiviteter mens algerisk presse slår fast at «flertallet av barna som de neste tiårene vil bli født i Frankrike, vil være barn av innvandrere. For dem vil sekularisering i offentlige skoler være nytteløst».


Algerisk presse ser i krystallkulen

– Forbudet som er fremmet av ytre høyre, er blitt legitimert av regjeringen. Ved å gi sin tilslutning til ytre høyre antydes det at abaya og andre symboler knyttet til islam, er det eneste problemet det franske samfunnet står overfor. 

– Alt tyder på at krigen mot abaya og qami (tradisjonell muslimsk herrebekledinng) i Frankrike, i likhet med krigen mot slør og niqab, er tapt på forhånd. Den demografiske kurven i det franske samfunn beveger seg mot dominans av det ikke-franske elementet på bekostning av det franske, noe som betyr kulturer som den arabisk-islamske. Flertallet av barna som fødes de neste tiårene vil være barn av innvandrere som den sekulære offentlige skolen er ubrukelig for. Frankrike vil ikke kunne gjøre noe med det uten at landet kollapser demografisk.

Gammel kampsak

Å forsvare sekularismen er en gammel kampsak med røtter i opplysningstidens kamp for å fjerne katolsk påvirkning fra offentlig utdannelse. Sekularismen har støtte på tvers av det franske politiske spekteret.

Deisse sakene henger sammen. Les også denne:

Egypt forbyr niqab i skolen

 

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.