Frankrike vil forby barn å bruke abaya, de løstsittende, heldekkende kjolene som tradisjonelt blir båret av muslimske kvinner på Den arabiske halvøya og i Nord-Afrika, i statlige skoler.

Det uttalte landets utdanningsminister på søndag i forkant av skolestart, skriver Reuters.

Frankrike, som har håndhevet et strengt forbud mot religiøse symboler i statlige skoler siden 1800-tallet, da tradisjonell katolsk påvirkning ble fjernet fra offentlig utdanning, har slitt med å oppdatere retningslinjer for å håndtere en voksende muslimsk minoritet.

I 2004 forbød landet hijab i skolene og innførte et forbud mot heldekkende ansiktsslør i det offentlige rom i 2010, noe som vakte sinne blant mange av de fem millioner muslimene i landet.

Å forsvare sekularisme er en kampsang i Frankrike som resonnerer på tvers av det politiske spekteret, fra venstresiden som forfekter opplysningstidens liberale verdier til høyresidens velgere som søker et vern mot den økende rollen til islam i det fransks samfunn.

– Jeg har bestemt at abayaen ikke lenger kan bæres på skoler, sa utdanningsminister Gabriel Attal i et intervju med TV-kanalen TF1.

– Når du går inn i et klasserom, skal du ikke kunne identifisere elevenes religion bare ved å se på dem, sa han.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.