Nytt

Borgermesteren i den sveitsiske byen Grenchen har forbudt heldekkende ansiktsslør (niqab og burka) fordi det er for vanskelig å identifisere kvinner som bærer det. Forbudet ble innført etter at en 19 år gammel, muslimsk kvinne møtte opp for å registrere seg på rådhuset iført heldekkende slør. Kvinnen måtte komme tilbake dagen etter for å vise ansiktet for kvinnelige ansatte slik at hun kunne registreres. – Heldekkende slør fører til merarbeid for ansatte i administrasjonen og må derfor forbys, sier borgermester Boris Banga i Grenchen.

Også Frankrike vurderer å forby slør som dekker hele ansiktet, og et parlamentsutvalg undersøker nå om Frankrike skal innføre lovverk som gjør det umulig å bære ansiktsslør av typen niqab eller burka.

Den franske justisministeren Michele Alliot-Marie mener at slør som dekker hele ansiktet er uforenelig med franske verdier og vil i tillegg nekte fransk statsborgerskap til menn som krever at konene deres bærer heldekkende slør:

– Det finnes visse grunnleggende ting som vi må holde fast ved, sa hun i et TV-intervju fredag, ifølge Sky News.

Og la til:

– Noen som søker om fransk statsborgerskap og som har en kone som bærer fullt slør, virker ikke å være en person som deler vårt lands verdier. I et slikt tilfelle ville vi derfor avvist søknaden hans.

Frankrike har i lang tid vært preget av en heftig debatt om religionsutøvelse og de kulturelle uttrykk som hører med enkelte muslimske kulturer. Frankrike har Europas største muslimske befokning – rundt fem millioner mennesker – og debatten vekker sterke følelser på mange hold.

I 2008 ble en marokkansk kvinne som har bodd i Frankrike siden 2000 og har tre barn med sin franske mann, nektet statsborgerskap av Frankrikes høyeste domstol. Begrunnelsen var at kvinnens levesett med heldekkende ansiktsslør ikke lar seg forene med franske verdier.

ABC Nyheter: Sveitsisk by forbyr heldekkende slør

Aftenposten: Hun får ikke bli fransk