Sverige har økt trusselvurderingen etter flere koranbrenninger og påfølgende raseri i utlandet. Nå får politiet utvidet fullmakt på grensa.

Det innebærer blant annet at svensk politi får fullmakt til å foreta kroppsvisitasjoner og ransakinger av biler, opplyser politiet i en pressemelding.

I tillegg kan politiet kreve å få se identifikasjonspapirer på flyplasser, i havner og på jernbanestasjoner samt ved trafikkerte bruer til eller fra utlandet og ved grenseoverganger på offentlig vei.

Ifølge statsminister Ulf Kristersson er formålet å hindre at personer med svake koblinger til Sverige kan reise inn i landet for å begå forbrytelser.

Fullmakten vil gjelde til og med 1. mars 2024, og skyldes at det svenske sikkerhetspolitiet Säpo sier trusselbildet i Sverige har endret seg. De mener Sverige har gått fra å være et legitimt mål for terrortrusler, til å bli et prioritert mål.

Bakgrunnen for beslutningen er en rekke koranbrenninger i både Sverige og Danmark, som blant annet har ført til omfattende protester i en rekke muslimske land.

Muslimsk militsgruppe om svensker: «Finn dem og drep dem»

Terrorfrykt i Malmö etter islamske trusler mot Sverige: «Sunn mistenksomhet er viktig nå»

Svensk minister åpen for lovendring for å stanse koranbrenninger

Sverige er i åndelig krig, men forstår det ikke selv

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.