Sverige er målet for en bred hatkampanje fra ekstreme islamister. Etter terrorangrepet mot Israel er situasjonen ytterligere forverret.

– Trusler mot Sverige og svenske interesser fra terrororganisasjoner som Al Qaida og IS er veldig spesifikke. Sikkerhetssituasjonen har aldri vært så alvorlig som nå, sier terrorforskeren Magnus Ranstorp til VG.

Svenske jøder blir nå spesielt advart og får politibeskyttelse.

Under en demonstrasjon til støtte for palestinerne i Stockholm i helgen, falt denne uttalelsen fra Sulaiman Abualfita:

«Ulf Kristersson, anklag ikke palestinerne for at de har kidnappet 20 israelske barn, mens flere tusen barn kidnappes av din myndighet som heter sosialtjenesten».

– Dette budskapet spres systematisk i Sverige og om Sverige, ikke minst i retning mange muslimske land. Dette er farlig for Sverige, for svensker i utlandet, og for svenske interesser rundt i verden. Ikke minst når terrorister målretter seg direkte mot Sverige og svensker, kommenterte statsministeren.

Kristersson fortalte så hvordan Hamas’ terrorangrep mot Israel, og Israels svar, får direkte konsekvenser i Sverige:

– Det skjer i form av trusler og hatefulle uttalelser mot jøder i Sverige. Mennesker som feirer Hamas, gir uttrykk for grovt anti-semitiske budskap og sprer nå redsel blant jødiske familier i Sverige, sa den svenske statsministeren.

Sveriges statsminister om Brussel-angrepet: – Terrorhandling som var rettet mot Sverige

Forskningsleder Magnus Ranstorp og hans kolleger ved den svenske Försvarshögskolan i Stockholm har dokumentert hva som har truffet Sverige av trusler og hatytringer over flere år:

– Vi har kartlagt desinformasjonskampanjen mot Sverige gjennom sosiale medier og andre medier over et par år, og sett hvordan budskapet er spredt til millioner av mennesker.

– Vi så hvordan koranbrenning ledet til at terrorgrupper som IS, Al Qaida og Al Shabaab fokuserte spesielt mot Sverige. Det er utstedt spesifikke ordrer om å drepe koran-brennerne, og å angripe myndighetspersoner og svenske ambassader og diplomater. Kampanjen og truslene fanges også opp og påvirker folk som holder til i Sverige. Og det voldsomme hatet mot det svenske kan være bakgrunnen for drapene av svenskene i Brussel, sier Ranstorp.

På pressekonferansen med Nato-sjef Jens Stoltenberg understreket statsminister Ulf Kristersson hvor viktig det er for Sverige raskest mulig å bli fullt medlem i Nato:

– Det svenske folket skal vite at vi handler for å styrke sikkerheten for Sverige, og hvordan vi på ulike måter forbereder Sverige foran det kommende Nato-medlemskapet, sa han.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.