Tirsdag ble en åpen spørsmåls­runde der stats­minister Ulf Kristersson deltok, avbrutt etter å ha blitt forstyrret av pro-palestinske aktivister. Nå har en feil­over­settelse av en uttalelse fra stats­ministeren i spørre­timen spredt seg i arabisk­talende sosiale medier.

Ifølge sivil­forsvars­minister Carl-Oskar Bohlin (M) spres uttalelsen av aktører som har vært involvert i en des­informasjons­kampanje mot Sverige og svensk sosial­tjeneste som har pågått siden i fjor. Kampanjen har blant annet spredt falske påstander om at sosial­tjenesten kidnapper muslimske barn.

«Syftet är uppenbart: Att skada bilden av Sverige utomlands och bidra till ytterligare polarisering och splittring», skriver Bohlin på X og kaller det «direkte skadelig for Sverige og svenske interesser».

Oversettelsen gjelder videoklipp der man hører Kristersson si: «Sverige och EU står enat i att Israel har rätt till folk… till försvar inom ramen för folkrätten».

Lyden er imidlertid noe uklar når Kristersson sier «inom ramen för folkrätten», og disse videoene spres nå sammen med en feil­over­settelse der stats­ministeren skal ha sagt at «Israel har rett til å begå folkemord». Oversettelsen er publisert av blant annet den qatarske tv-kanalen Al Araby, den tyrkiske tv-kanalen TRT World (innlegget nedenfor) og den statseide jordanske avisen al-Rai, som alle mener at det er en såkalt «freudian slip», altså at stats­ministeren er i ferd med å si hva han egentlig mener, men stopper seg selv.




Amnesty International har også gjort oppmerksom på Kristerssons formulering, og sier i sosiale medier at stats­ministeren bør «tenke på hva han sier».

Utenriks­departementet (UD) og utenriks­minister Tobias Billström (M) har appellert til publikum på sosiale medier om ikke å spre informasjonen videre.

«En felaktig översättning av ett klipp av Sveriges stats­minister sprids i sociala medier. Bidra inte till detta. Vad han sade är att Sverige och EU står fast bakom Israels rätt att försvara sig»,

skrev UD torsdag kveld på X.

Åtte aktivister ble tatt i varetekt etter å ha forstyrret spørsmåls­runden, som måtte avsluttes før tiden.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.