Nytt

Stefan Löfven. Foto: Erik Simander / Reuters / Scanpix / TT

Den svenske regjeringen skal opprette en ny myndighet for psykologisk forsvar, opplyste statsminister Stefan Löfven på Folk och försvars konferanse søndag.

Akkurat nå pågår påvirkningsoperasjoner mot Sverige, advarte Stefan Löfven på konferansen i Sälen.

Löfven peker på Russland, men utelukker ikke at det kan finnes andre aktører som vil påvirke Sverige. Nå skal regjeringen opprette en ny myndighet for psykologisk forsvar, sier statsministeren.

– Vi vet att påverkansoperationer pågår just nu. I många rapporter har Ryssland öppet pekats ut. Men vi kan inte utesluta att det även kan finnas andra, säger han.

SVTs kommentator Mats Knutson peker på det amerikanske og det franske presidentvalget:

– I talet ger Löfven besked om att de tänker inrätta en myndighet för det psykologiska försvaret. Sverige har tidigare haft en sådan som hette Styrelsen för psykologiskt försvar, men den lades ner efter Kalla krigets slut. Men efter de senaste åren med anklagelser om inblandning i amerikanska och franska presidentvalen och rapporter om dataintrång menar regeringen att risken är stor att Sverige också kommer att utsättas för den här typen av operationer. I dag finns det inget samlat ansvar för det psykologiska försvaret.

Per i dag er det MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som har ansvar for psykologisk forsvar. På etatens nettside står det med klare ord at hensikten er å beskytte befolkningens forsvarsvilje og å agere mot desinformasjon:

”Syftet har ytterst varit att säkerställa den svenska befolkningens försvarsvilja och motståndskraft mot påtryckningar och desinformation från motståndaren, inom ramen för ett – så långt det är möjligt under dessa extrema förhållanden – demokratiskt, öppet samhälle, med åsiktsfrihet och fria medier. Ingen censur ska förekomma.”

Ifølge Löfven kan det finnes en trussel fra en fremmed makt som vil påvirke høstens valg. Denne tenkte trusselen møter Löfven med følgende ord:

– Till den eller de som överväger att försöka påverka valutgången i vårt land: Håll er borta!

Et konkret eksempel som statsministeren nevner, er at partier har blitt utsatt for hacking av sine nettsider. Et mye omtalt tilfelle – som Löfven neppe hadde i tankene – var da Sverigedemokraternas nettsted ble stengt.

Men den gangen var det ikke Russland som lå bak, det var den daværende sosialdemokratiske utenriksministeren Laila Freivalds som brukte utenriksdepartementet til å presse Sverigedemokraternas webhotell til å stenge partiets nettsted.

Men akkurat dét eksempelet nevnte ikke Löfven, pussig nok.

Nyheter Idag – Samhällsnytt

 

Kjøp «Betraktninger over revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» av Christopher Caldwell her.