Socialdemokraterna og statsminister Stefan Löfven får rekordlav oppslutning i en ny meningsmåling. Aldri har partiet fått så dårlig resultat i Ipsos-målingen. Det tok sin tid, men endelig feller svenske velgere sin harde dom over en statsminister og et parti som så til de grader har sviktet.

Den svenske statsminister Stefan Löfven har lite å glede seg over for tiden. Ikke bare ser han daglige rapporter i mediene om det som mer og mer ligner et sammenbrudd i landet han har ledet siden 2014. Nå kommer også velgernes dom for fullt. Den dommen kommer sent, men klokkeklart.

Partiet synker og synker, måned for måned. Oppslutningen om Stefan Lövfen og hans parti er lavere enn noen gang. Tallene er oppsiktsvekkende svake for det en gang så mektige Socialdemokraterna.

Det er Dagens Nyheter (betalingsmur) som beretter om den nyeste målingen i det såkalte velgerbarometeret fra Ipsos.

Her går det frem at Socialdemokraterna nå er på sitt «all time low» siden disse målingene startet for 40 år siden.

«Socialdemokraternas opinionstapp fortsätter. I DN/Ipsos väljarbarometer för februari når partiet sin lägsta siffra hittills», skriver Dagens Nyheter.

Oppslutningen lander på sørgelige 22 prosent, tilbake fra 23 måneden før. Dette er særdeles svakt for et parti som historisk sett har hatt støtte fra minst 30 % av velgerne. Man har vært landets desidert største politiske kraftsentrum, det statsbærende partiet.

Dette begynte for alvor å ta en ny form ved riksdagsvalget i 2018, da partiet gikk tilbake med nesten 3 prosentpoeng og fikk et stusslig resultat på 28,3 %. Det var noe bortimot et jordskjelv i svensk politikk.

Men selv «katastroferesultatet» fra 2018 fremstår som en lykkelig, uvirkelig drøm for Stefan Löfven i dag, bare halvannet år senere. 30-tallet virker fjernt og uoppnåelig.

Pilene peker nå støtt nedover, og en oppslutning på under 20 % kan snart være en realitet. Noe slikt vil være et absolutt mareritt for partiet til tidligere statsministere som Per Albin Hansson, Tage Erlander, Olof Palme og Ingvar Carlsson.

Der de var markante, politiske ledere for sitt land, fremstår Stefan Löfven som liten og mislykket.

Bildet blir ikke lysere for Socialdemokraterna når de ser hvilke andre partier som samtidig går frem:

«Samtidigt ökar M, KD och SD försprånget mot partierna i januariavtalet», skriver Dagens Nyheter, og refererer til at borgerlig blokk går frem på bekostning av de rødgrønne.

Det er mange grunner til en slik utvikling. Valgekspertene i Ipsos gir en nokså nøktern analyse:

«Mycket i debatten har handlat om kriminalitet och flyktingmottagande det senaste halvåret. Några av Stefan Löfvens uttalanden har heller inte landat väl och hans förtroendesiffror utvecklas åt fel håll», säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.

De som ikke trenger å være fullt så diplomatiske, kan si det med litt andre ord: Löfven har ført sitt land ut i et politisk, sosialt og økonomisk uføre som savner sidestykke i dagens Europa.

Den tidligere så blomstrende velferdsstaten Sverige er blitt et grelt eksempel på hvor galt det kan gå når det å sørge for hemningsløs innvandring fra fremmede og udemokratiske kulturer blir politikernes fremste bidrag til samfunnet.

I dag ser man konsekvensene  i alle deler av samfunnet. Kriminaliteten er galopperende, med bombeattentater, rene borgerkrigstilstander i deler av landet, pluss massiv utvikling av voldtekter og annen vold. Utryggheten vokser i befolkningen.

Kommunene roper om hjelp, de har ikke lenger midler til å gi innbyggerne grunnleggende tjenester.

Ikke minst opplever man noe som kan minne om totalt forfall innen det helsevesenet som i sin tid var et forbilde for hele verden.

Det eneste som holder landet noenlunde gående, er et fortsatt dynamisk og innovativt svensk næringsliv, det har alltid vært landets sterkeste kort.

Stefan Lövfen er kjent som bortforklaringenes mester. Ingenting har noensinne vært hans feil, slik han ser det. Men hvem i alle dager skal han skylde på nå, andre enn seg selv og sin egen bunnløse inkompetanse i jobben med å lede Sverige?

Her blir det rett og slett vanskelig å peke på de vanlige syndebukkene i Lövfens univers, nemlig Sverigedemokraterna og Jimmie Åkesson. Det er ikke de som har tatt inn hundretusener av ikke-kompatible innvandrere fra land i den 3. verden. Det er heller ikke de som gjennom flere tiår har undertrykket all kritikk og diskusjon omkring den katastrofale utviklingen.

Neste riksdagsvalg i Sverige finner sted i 2022. Det kan være noe bortimot siste sjanse for landets befolkning til å redde stumpene av sin velferdsnasjon.

Løsningen heter garantert ikke Socialdemokraterna.

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.