Jimmie Åkesson taler under Sverigedemokraternas landsmøte i Örebro den 23. november 2019. Foto: Orre Pontus / Aftonbladet / TT / Scanpix.

En meningsmåling fra det svenske analysebyrået Novus som er offentliggjort av Sveriges Television (SVT), viser at Sverigedemokraternas (SD) leder Jimmie Åkesson nå befinner seg på tillitstoppen blant partilederne i den svenske opinionen.

31 prosent av de spurte i målingen sier at de har ganske stor eller svært stor tillit til Åkesson, som deler førsteplassen med Kristdemokraternas (KD) leder Ebba Busch Thor.

For SD-lederen er det en økning på to prosentpoeng, mens KD-lederen har tapt fire prosentpoeng sammenlignet med en tilsvarende måling i september.

Til sammenligning er det 23 prosent av de spurte som sier de har tillit til Socialdemokraternas (S) leder Stefan Löfven, også Sveriges statsminister, som opplever en nedgang i tilliten på hele seks prosentpoeng. Moderaternas (M) leder Ulf Kristersson har tillit fra 25 prosent av de spurte, en nedgang på fire prosentpoeng.

Regeringen och samarbetspartiernas partiledare är de som står lägst i kurs just nu. I botten finns MP-språkröret Isabella Lövin (12 procent), Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (10 procent) och Miljöpartiets andra språkrör Per Bolund parkerar på bottenplatsen (9 procent).

Ellers viser en politisk meningsmåling fra Sifo som fredag ble offentliggjort av Göteborgs-Posten, at oppslutningen om Sverigedemokraterna nå er på 24,4 prosent. Med det er SD større enn M og KD til sammen, som får henholdsvis 17,2 og 6,0 prosent i den samme målingen.

Over tid ser utviklingen på disse målingene slik ut:

Grafikk: Göteborgs-Posten.

Fremskrittspartiet har lite til felles med Sverigedemokraterna, sa Frp-leder Siv Jensen etter riksdagsvalget i Sverige i september 2014, da SD gjorde sitt til da beste valg i Sverige med 12,9 prosent av stemmene. Ved valget i 2018 økte SD oppslutningen til 17,5 prosent.

På Opinions norske partibarometer for desember fikk Frp en oppslutning på 10,7 prosent.

 

Forhåndsbestill Halvor Foslis nye bok til spesialpris her!