Nytt

Mindre enn et halvt år før valget går det utforbakke for de svenske sosialdemokratene. Ikke siden desember 2016 har oppslutningen om Löfven & co vært så lav som nå.

Demoskops aprilmåling viser også dårlig resultat for Liberalerna (tidl. Folkpartiet), som får sin dårligste oppslutning på 16 år og karrer seg såvidt over sperregrensen.

Målingen er gjort for Expressen, som er mest opptatt av at de to «blokkene» er jevnstore: «De rödgröna, som tappar något från förgående månad, är fortfarande störst och får ett totalt stöd på 39,8 procent i opinionen. Alliansen, som ökar något, ligger tätt efter på 39 procent i stöd». Sverigedemokraterna er ikke med i dette regnestykket.

Målingen er uansett et hardt slag for Stefan Löfven. Oppslutningen på 25,9 prosent ligger betydelig under valgresultatet i 2014; 31 prosent – som var et dårlig valg for sosserna.

– Under månaden har Löfven både hunnit besöka president Trump i USA och påtalat att Alliansen under den senaste mandatperioden inte var tillräckligt tuffa i sin migrationspolitik. Inget av detta förefaller ha gynnat S opinionsmässigt, säger Demoskops vd Anders Lindholm.

Men det går dårlig også for ett av allianse-partiene på borgerlig side:

Liberalerna har i denna mätning sitt sämsta stöd i en Demoskopundersökning sedan 2002 och landar precis på fyraprocentspärren. Därmed riskerar alliansen att två av deras fyra partier inte ens kommer in i riksdagen, eftersom Kristdemokraterna ligger under spärren även i denna mätning.

Størst fremgang på målingen har Centerpartiet, som øker 1,6 prosentpoeng. Partiet ligger nå 3,4 prosentpoeng over valgresultatet i 2014.